17. Marta 2020.

Šeranić: Očekujemo povećanje broj oboljelih od korona virusa

Big Portal

On je naglasio da je bitno da se isprate sve te osobe i da se kod zaraženih radi o blagim simptomima, te da se nada da će tako i ostati.

Kada je riječ o nadzoru, u ovom trenutku u Republici Srpskoj ukupno je 4.084 osoba pod nadzorom od čega u Banjaluci najviše i to 843, zatim u Prnjavoru 373, Bijeljini 370 i Doboju 347.

Iz nadzora je izašlo 216 osoba. I danas je isti broj zaraženih osoba 20.

– U UKC se rade testiranja i danas, kaže Šeranić.

Dodaje da se očekuje povećanje broja zaraženih.

– Bitno je da ih adekvatno ispratimo. Sve osobe su sa blagim simptomima – ističe Šeranić.

Vrlo je važno da ljudi imaju informacije o pravilima samoizolacije. Kada je riječ o ostalim mjerama, situaciju procjenjujemo iz časa u čas. Republički štab će donositi adekvatne odluke – ističe Šeranić.

– Ja ću i dalje nastaviti aktivnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom. Sa aktom koji ćemo izdati, sve jedinice lokalne samouprave će usaglasiti svoje akte i donijeti mjere. Ako postoji potreba, donosiće i oštrije mjere. Svi zaraženi su sa blažim i srednjim simptomima i to je ohrabrujuće. Način testiranja je komplikovan. Ako se metoda dobro ne odradi, dobiju se pogrešni rezultati, a to nam nije cilj – naglašava Šeranić.

– Kad je riječ o starijim osobama, prva od mjera je bila zabrana posjeta staračkim domovima. Apelovao sam da, prije svega, građani koji dolaze iz inostranstva ne posjećuju starije osobe. Razmatramo da u narednmom periodu angažujemo lica koja će moći pružiti pomoć starijima, kako oni ne bi puno boravili zatvorenoim prostrojama. Pojedine opštine preduzimaju takve mjere – kaže Šeranić.

– Rezultat se čeka za 54 osobe. Kolege u zdravstvenim ustanovama procjenjuju hitnost, analiza ne traje duže od 72 sata. Osoba mora biti u izolaciji 14 dana. Ako je osoba dobila simptome, 14 dana je uvijek okvir i osoba se nalazi na klinici, pa se vraća u samoizolaciju. U okviru toga se rade nalazi – zaključuje Šeranić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare