15. Decembra 2020.

“POTVRĐENO PRIJATELJSTVO DVIJE ZEMLJE” Vučić i Lavrov saglasni o razvoju saradnje Srbije i Rusije

Big Portal

Imali smo detaljne i temeljne razgovore o svim biletaralnim odnosima između Srbije i Rusije, naglašenog prijateljskog karaktera. Potvrdili smo da na prijateljskim odnosima nastavimo da razvijamo odnose, i da svuda gde je to moguće nastavljamo da ih poboljšavamo – rekao je Vučić.

– Imao sam čast da zajedno sa ministrom Lavrovim vječni oganj iz Moskve prenesmo u Beograda da, kako je divno rečeno, ništa i niko ne budu zaboravljeni. Ne treba biti posebno pametan da postoje različiti pokušaja falsifikovanja istorije i današnje riječi Sergeja Lavrova garant su da ćemo se zajedničkim snagama suprotstaviti tom falsifikovanju i da ćemo djecu i unuke naučiti ko su ljudi koji su se stvarno borili za slobodu – kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je još jednom izrazio zahvalnost Rusiji i predsjedniku Putinu na značajnoj finansijskoj opodršci koja je data za izgradnju “najljepšeg hrama u cijelom svijetu”.

FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ/RAS SRBIJA

Vučić je istakao da su razgovarali i o bilateralnim odnosima, o energetici, ekonomiji, vojno-tehničkoj saradnji, do svih drugih oblasti.

– Srbija je donijela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost i to se “ne dovodi u pitanje”. Srbija neće biti dio vojnih blokova, želi sama da čuva svoju slobodu – naveo je Vučić i još jednom se zahvalio Lavrovu.

– Zahvalni smo i Lavrovu na ličnoj podršci – naglasio je Vučić.

Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov zahvalio se na kako je rekao, “tradicionalnom srpskom gostoprimstvu”.

– Razgovarali smo o razvoju trgovinske i ekonomske saradnje. Posebna tema visoke tehnologije, nuklearna energija, digitalizacija. Razgovarali smo i o borbi protiv virusa korona i naši stručnjaci su na raspolaganju – rekao je Lavrov i istakao da je u Moskvi izuzetno visoko ocijenjeno učešće Vučića na paradi povodom 75. godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Sastanku su prisustvovali i srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i ministar Nenad Popović.

Sergej Lavrov boravi u jednodnevnoj posjeti Srbiji, a prethodno je sa predsjednikom Vučićem prisustvovao ceremoniji paljenja “Vječne vatre” na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, a zatim su posjetili Hram Svetog Save, piše Blic.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare