Potvrđeno: Požar na ruskoj podmornici mogao da izazove globalnu katastrofu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Potvrđeno: Požar na ruskoj podmornici mogao da izazove globalnu katastrofu

Da nije bilo nesebičnog čina posade, požar na ruskoj nuklearnoj podmornici mogao je da prouzrokuje “globalnu katastrofu”, rekao je pripadnik ruske mornarice.

Da nije bilo nesebičnog čina posade, požar na ruskoj nuklearnoj podmornici mogao je da prouzrokuje “globalnu katastrofu”, rekao je pripadnik ruske mornarice.

Četrnaest mornara poginulo je 1. jula u požaru koji je izbio na podmornici za istraživanje morskog dna u blizini Arktika, ali predsednik Vladimir Putin je tek tri dana kasnije priznao da je vojna podmornica koju je zahvatio požar bila nuklearna, nakon čega je ministar odbrane odmah naglasio da je njen nuklearni reaktor sačuvan, piše Hina, prenosi Indeks.

Ruski zvaničnici su se suočili s optužbama da su pokušali da zataškaju pojedinosti nesreće o kojoj je ministarstvo odbrane službeno izvestilo tek dan posle, a tek tri dana nakon incidenta se saznalo da je plovilo imalo nuklearni reaktor, uprkos velikom interesu za to pitanje u susednoj Norveškoj.

Stradali mornari sahranjeni su u subotu na groblju Serafimovskoje u Sankt Peterburgu, a u prilog tajnovitosti njihove misije govori i činjenica da je vrata groblja čuvala vojna policija.

“Svi su delili istu sudbinu – da pokušaju da spasu živote svojih kolega, da spasu podmornicu i spreče katastrofu globalnih razmera, po cenu sopstvenih života”, rekao je Sergej Pavlov, pomoćnik zapovednika ruske mornarice.

U izjavama koje prenose ruski mediji nije bilo objašnjenja kako je požar mogao da izazove katastrofu globalnih razmera.

Svi stradali mornari su posmrtno odlikovani, a njih četvorica dobila su najviše odlikovanje u Rusiji – Junaka Ruske Federacije.

Izvor:index.hr

Danas objavljeno

Uvođenje obavezne vakcinacije donosi probleme Austriji

M.

Bil Gejts upozorava: Pripremite se na još gore

M.

Vulin o nestalom Splićaninu: Nije bilo nasilja

M.

Ostavite komentar