Potvrđeno: Novi Renault 4 stiže poslije 2024. i biće na struju - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Potvrđeno: Novi Renault 4 stiže poslije 2024. i biće na struju

Renault je potvrdio da će električni automobil inspirisan legendarnim modelom Renault 4 debitovati posle 2024. i da će deliti platformu sa novim Renaultom 5 i električnim automobilom marke Alpine.

Izvršni direktor Renault Grupe, Luca de Meo, poznat je po tome što voli da ponovo oživi neke legendarne modele iz 20. veka, kao što je to bilo sa Fiatom 500 kada je bio na čelu FCA Grupacije. Ovo će biti drugi model francuske kompanije koji će, uz električni pogon i modernu tehnologiju, dobiti naziv i dizajn koji inspiraciju crpe iz slavne prošlosti.

O novom Renaultu 5 smo već pisali, a na istu CMF-BEV platformu biće postavljen i moderni Renault 4 koji ima radni naziv „4ever“.

Evo nekih primera kako bi mogao da izgleda:

Ili možda ovako:

A bilo je i hipi predloga:

Renault 4ever će zapravo biti jedan od dva derivativa novog Renaulta 5, dok će drugi biti performantni model brenda Alpine. Platforma za ova tri automobila omogućava novi prostor za baterije u podu automobila, ali će 50% komponenti biti preuzeto iz postojeće CMF-B platforme.

Prema najavama francuske kompanije, nova CMF-BEV platforma omogućiće smanjenje cene njihovih kompaktnih električnih automobila za 33% u poređenju sa modelom Zoe.

Tri modela koja su najavljena su samo deo plana elektrifikacije, jer Renault Grupa planira da do 2025. predstavi 10 novih električnih automobila. Plan je da do 2030. godine 90% prodatih Renaulta bude potpuno električno, dok će ostalih 10% biti hibridi.

Luca de Meo nije otkrio previše informacija o novom Renaultu 4ever, ali originalni Renault 4 je bio uzdignut hečbek pa bi u novoj formi mogao da postane krosover.

Prodato je više od 8 miliona primeraka širom sveta tokom 33 godina proizvodnje koja je započela davne 1961.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Hvalio se Ferrarijem, a vozio Toyotu VIDEO

Vanja A

Australijanci i Kanađani preferiraju EV, u SAD i dalje većina za benzince

Vanja A

Vožnja zimi: Kolika bi trebalo da bude temperatura u kabini automobila?

Vanja A

Ostavite komentar