Potvrđeno: Ljekar koji je upozoravao na virus umro - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Potvrđeno: Ljekar koji je upozoravao na virus umro

Kineski lekar, o čijoj su smrti danas pristizali oprečni izveštaji, preminuo je od posledica koronavirusa potvrdili su iz bolnice u kojoj je lečen.

Konfuzija je bila prisutna u izveštajima kineskih medija koji su prvo objavili da je Li Venlijang, lekar koji je prvi pokušao da upozori na koronavirus, mrtav, a potom da je u kritičnom stanju.

Državni Global Tajms preneo je da je Li Venlijang preminuo u Vuhanu, ali je kasnije prepravio inicijalni izveštaj naglasivši da je on u kritičnom stanju.

Pipls Dejli je objavio na Tviteru da smrt lekara predstavlja “nacionalnu žalost”.

Vest o njegovoj smrti preneli su gotovo svi mediji, čak je i Svetska zdravstvena organizacija na Tviteru izrazila žaljenje zbog njegove smrti.

“Trebalo bi da cenimo sve ono što je on uradio”, dodaje se u tvitu Svetske zdravstvene organizacije.

Oftalmolog Li Venlijang (34) je 30. decembra na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata s lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik SARS-u. Ubrzo je reagovala policija.

Policija je Lija optužila za “podsticanje glasina”. I nekoliko drugih lekara je bilo na meti policije zbog pokušaja upozoravanja javnosti na smrtonosni virus u ranim nedeljama epidemije.

Li je u policiji morao da potpiše izjavu kojom je priznao svoj “prekršaj” i da obeća da neće počiniti dalje “nezakonite radnje”. Potom su ga pustili na slobodu.

Radio je do 12. januara, kada je hospitalizovan, potom mu se stanje toliko pogoršalo da je primljen na Odeljenje intenzivne nege, uz podršku kiseonikom za disanje, a 1. februara test je pokazao da ima koronavirus.

Iz bolesničkog kreveta doktor Li je pre nekoliko dana u tekstualnoj poruci napisao za CNN da previše kašlje i suviše slabo diše da bi mogao da razgovara telefonom.

Koronavirus je do sada odneo više od 560 života, a zaraženo je oko 28.000 ljudi u Kini.

(B92)

Danas objavljeno

U Kijevu pada snijeg, temperatura oko nule, na snazi restrikcije struje

Vanja A

Detalji obračuna u banjalučkom kafiću: Oficira tukli metalnim ključem dok je brisao krv

Vanja A

Pojačana frekvencija vozila u Gradišci

Vanja A

Ostavite komentar