27. Oktobra 2020.

Potvrđena sa 52:48

Big Portal

Zakletva je usledila nakon što je Senat, duboko podeljen po partijskoj liniji, potvrdio njenu nominaciju sa 52 glasa za i 48 protiv.

Republikanska senatorka Suzan Kolins iz Mejna jedina se pridružila svim demokratama u Senatu glasajući protiv nominacije sudije Beret.

Kolins je izjavila da ne može da glasa za potvrdu Beret, imajući u vidu koliko su blizu sledeći predsednički izbori.

Nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada, u proteklih 150 godina, nije potvrđen, a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke, prenosi AP.

Beret je treća sudija u devetočlanom sudu koju je nominovao predsednik Donald Tramp i značajno pomera ideološki balans prema konzervativnoj većini od šest prema tri.

Trampova kandidatkinja koja je popunila mesto upražnjeno smrću liberalne ikone Rut Bejder Ginzberg potencijalno otvara novu eru presuda o abortusu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamaker, pa čak i izborima.

Beret je položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Klarensom Tomasom na ceremoniji u Beloj kući.

Proslava u Beloj kući održana je mesec dana posle sličnog događaja, na kojem je Tramp formalno proglasio sudiju Beret za svoju kandidatkinju za Vrhovni sud.

Veruje se da je na tom skupu više zvaničnika zaraženo Kovidom 19, a nekoliko dana kasnije od koronavirusa je oboleo i sam predsednik Tramp, navodi Glas Amerike.

“Ovo je dan od ogromnog značaja za Ameriku”, izjavio je Tramp na ceremoniji polaganja zakletve, kojoj je prisustvovalo oko 200 zvanica. Beret će moći da učestvuje u radu suda pošto položi i pravnu zakletvu pred predsedavajućim sudijom Džonom Robertsom u sudu u utorak.

Beret je okupljenima rekla da je kroz “rigorozni proces potvrde” naučila da je “posao sudije da se odupre svojim političkim preferencama”. Obećala je da će raditi posao “bez straha i bez pristrasnosti”.

Lider senatske manjine, demokrata Čak Šumer ocenio je da je republikanska većina “uništila svoj kredibilitet” glasanjem tako blizu izbornog dana, nakon što je mesecima blokirala kandidata demokratskog predsednika Baraka Obame u izbornoj godini 2016.

Demokrate su tvrdile da je odluka o novom sudiji Vrhovnog suda trebalo da se prepusti kandidatu koji pobedi na predsedničkim izborima, što je stav koji su republikanci zastupali kada je mesto u sudu upražnjeno početkom 2016. koja je bila izborna godina.

Republikanci u Senatu tada su odbili i da stave na razmatranje nominaciju sudije Merika Garlanda, koga je predsednik Barak Obama predložio za sudiju Vrhovnog suda.

“Senat radi pravu stvar”, izjavio je lider senatske većine Mič Mekonel u nedelju. Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, demokrata, nazvala je glasanje “nelegitimnim” i “poslednjim trzajem očajne stranke”.

Beret će biti među sudijama koje treba 10. novembra da saslušaju nove argumente za poništavanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj nezi u zemlji, koji je Trump pokušao da ukine.

Taj zakon, popularno nazvan Obamaker po imenu bivšeg predsednika Baraka Obame, koji se zalagao za njegovo usvajanje 2010. godine, pomaže u pružanju zdravstvene zaštite milionima Amerikanaca.

Republikanci već dugo tvrde da Obamaker previše košta poreske obveznike i da daje vladi previše kontrole nad zdravstvenom zaštitom.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare