21. Decembra 2021.

Potvrđena optužnica protiv Selme Cikotića

Big Portal

U optužnici se navodi da se Cikotić tereti za krivična djela počinjena u periodu dok je obavljao funkciju ministra odbrane BiH, prenosi Klix.

– Optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30. oktobra 2009. do 12. jula 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane BiH, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T.R. i drugim njima poznatim osobama, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb – navodi se u optužnici.

U optužnici se dodaje da je Cikotić, zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu.

– Istovremeno je uvećavao određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu – navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

– Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725 KM i prouzrokovao štetu budžetu BiH u iznosu od najmanje 9.709.468 KM – navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare