Potvrđena optužnica protiv Osmana Mehmedagića Osmice - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Potvrđena optužnica protiv Osmana Mehmedagića Osmice

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmica i službenika te agencije Muhameda Pekića.

Ova informacija potvrđena je federalnim medijima, a optužnica je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s videonadzora u poslovnici Javnog preduzeća Pošta u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Naime, sumnja se da je snimak izuzet protivzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužilaštvu, da bi on potom izuzeo snimak iz JP Pošta.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 22. oktobra 2020. godine, kada je saopćeno da se optuženi terete da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenje.

Terete se takođe i da su zloupotrijebili resurse i kapacitete OBA, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom BiH”, saopšteno je tada iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i zaposlanika OBA i zabrana kontakta s zaposlenima u OBA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Naredne sedmice će biti zakazano ročište na kojima će se razmatrati prijedlog o određivanju mjera zabrane.

Danas objavljeno

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

D V

Entoni Blinken novi državni sekretar SAD

D V

Ostavite komentar