9. Novembra 2021.

Potvrđena optužnica protiv Belivuka i njegove kriminalne grupe

Big Portal

Naime, na rješenje o potvrđivanju optužnice Specijalnog suda u Beogradu od 27. septembra ni okrivljeni ni branioci nisu podnijeli žalbe u zakonskom roku, pa je rješenje o potvrđivanju optužnice postalo pravosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal stupila je na pravnu snagu, precizira se u saopštenju suda.

Predsjednik vijeća će u skladu s odredbama Zakonika o krivičnom postupku u roku od 30 dana odrediti pripremno ročište, pred početak suđenja, koje će biti zatvoreno za javnost.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Optuženi su kao organizatori ove kriminalne grupe.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe, dok je nedavno proširena istraga na još jednog pripadnika grupe koji je uhapšen u oktobru.

Dokazi protiv ove grupe zaplijenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni srpskim pravosudnim organima.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnijelo je optužnicu sudu 30. jula.

Kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića na teret se stavlja zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaja droge i oružja, kao i jedna otmica i jedno silovanje mladića.

Pored Belivuka i Miljkovića optužnica je podignuta i protiv: Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića i Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica nisu u pritoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðordević.

Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine djelovala pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, djelovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su im davali naloge gdje, kada i na koji način neko treba da se otme i liši života, kao i gdje će se droga stavljati u promet…

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije Skaj.

Ovom optužnicom grupa se tereti za pet ubistava: Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Nedavno je proširena istraga i za ubistvo Nikole Mitića.

Za ubistvo Mitića istraga se još uvijek vodi protiv Senada Rešovića, koji se za saizvršilaštvo tereti zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

Rešović je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare