Potvrđena četiri nova slučaja virusa korona u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Potvrđena četiri nova slučaja virusa korona u Srpskoj

U Republici Srpskoj registrovana su četiri nova slučaja zaraze korona virusom, potvrdio je ministar zdravlja Alen Šeranić.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

On je dodao da je, na osnovu toga, do sada u Srpskoj registrovano ukupno osam slučajeva korona virusa.

U pitanju su muškarac i žena koji su boravili na skijanju u Austriji, gdje su bili u kontaktu sa zaraženima iz Hrvatske, te par iz Slovenije. Sva četiri nova slučaja su iz Banjaluke, a HES radi pregled prvih kontakata.

– Pacijenti se osjećaju dobro i pod nadzorom su. Oni su u kućnoj izlokaciji, nisu u UKC – kaže Šeranić. Dodaje da je kod 122 osobe završen zdravstveni nadzor, a zdravstveni inspektor je izdao 87 rješenja za izolaciju. Pet osoba je u izolaciji u UKC.Šeranić je naglasio da ulazimo u fazu koja je značajna u smislu pojave novih slučajeva. Napomenuo je da, međutim, sumnja ne znači da je slučaj potvrđen. Ističe da se u ovom period očekuje povratak građana BiH koji imaju privremeni boravak u Italiji i drugim zemljama.

– Mi ne želimo da nam se desi da se zaraza proširi, jer nismo primijenili potrebne mjere prevencije. Nismo imali nijedan slučaj vitalne ugroženosti, pa nema razloga za zabrinutosti, ali je potrebna odgovornost. Takođe, nije bilo slučajeva da su zaražene starije osobe, a nemamo zaraženih ni zdravstvenih radnika. Ovo su klasteri koji su „uvezeni“, ova četiri nova slučaja i raniji slučajevi – ističe Šeranić. Dodaje da je neminovno da će biti još slučajeva, ali je stvar da minimalizujemo uticaj na starije osobe i djecu.

– Respiratore imaju sve bolnice, UKC ima tri repsoratora samo za slučajeve korona virusa, u proceduri nabavke smo za još respiratora za sve bolnice – ističe Šeranić. Još jednom je zatražio od građana da ne rade nalaze u privatnim laboratorijama, jer oni nisu validni.– Testiranja se rade u UKC I IJZ, dok je na zdravstvenim radnicima da procijene da li je potrebno uraditi testiranje. Za sve koji ne poštuju zakon, u ovom slučaju podrazumijevaju se visoke kazne – naglašava Šeranić.

Danas objavljeno

Sljedeće sedmice u BiH temperature i do -26 na planinama

M.

FBiH: Zaraženo 650 lica, šest preminulo

M.

Od sutra i Višegrad na online nastavi

M.

Ostavite komentar