9. Novembra 2021.

Potvrđen slučaj ptičjeg gripa u Srpskoj

Big Portal

U pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude, navodi se u saopštenju.

Po dobijanju sumnje i prvih rezultata bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 04. novembra 2021. godine donijelo Rješenje kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Zaraženim područjem u skladu sa Rješenjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na građane da je obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Osnovne preventivne mjere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti su sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na imanju, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica porijeklom od živine sa zaraženog područja, navodi se u saopštenju.

Slučajevi avijarne influence kod divljih ptica registrovani su i u zemljama okruženja, u Srbiji i Hrvatskoj.

S obzirom na to da podaci na terenu ukazuju da je ovo jedinstven slučaj u Republici Srpskoj u Ministarstvu smatraju da se radi o ptici u prolazu jata, odnosno da se jato nije zadržalo na našem prostoru.

Iz Ministarstva naglašavaju da će nastaviti da redovno prate situaciju i preduzimaju sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

O svim narednim koracima javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare