Potvrdili gradnju odlagališta nuklearnog otpada - BIGportal.ba
Region Republika Srpska / BiH Vijesti

Potvrdili gradnju odlagališta nuklearnog otpada

Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH.

Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH.

Hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenački ministar infrastrukture Alenka Bratušek u septembru će u Ljubljani konačno objaviti odluku hrvatske i slovenačke strane o tome hoćemo li nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unazad nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovinu, kod kuće.

Kako neslužbeno saznaje hrvatski Express, Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Nije, što će biti najveći problem, postignut niti konsenzus s lokalnim stanovništvom i sa BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru. Slovenci zagovaraju hrvatski ulazak u projekat Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i protest BiH. Hrvatska i Slovenija imaju obavezu da svoj dio otpada iz Krškog zbrinu 2023. godine.

Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekat zovu i Hrvatsku. Ali, Hrvatska ih odbija, pa će, po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

“Pa nema još ni studije uticaja na okolinu za mikrolokaciju, ključnog dokumenta. Nakon toga treba ići tek glavni projekat i građevinska dozvola, javno nadmetanje za izvođača pa tek radovi. Je li realno, na kraju 2019., sve to napraviti do 2023.”, retoričko je pitanje Nikole Arbutine, načelnika Opštine Dvor u kojoj se protive dolasku otpada.

“Nije lijepo sirotinju kupovati novcem”, odgovara načelnik na pitanje bi li milion evra bila dovoljna naknada stanovnicima.

(SB)

Danas objavljeno

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO

M.

Lavrov upozorio: “Moraju da shvate, biće sve teže”

M.

Beogradski Blic: Ubijen Radoje Zvicer u Panami

M.

Ostavite komentar