Potvrda o vakcinaciji još nije dokument za ulazak u Evropsku uniju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Potvrda o vakcinaciji još nije dokument za ulazak u Evropsku uniju

Evropska komisija pozvala je danas sve zemlje članice da nastave da se pridržavaju preporuka o restrikcijama na nebitna putovanja u EU, kada su u pitanju građani trećih zemlja.

EK naglašava da uzimanje u obzir sertifikata o vakcinaciji, kao uslova za ulazak stranaca u EU, još nije stupilo na snagu.

– Mi radimo na tome da omogućimo da digitalni sertifikati budu kompatibilini sa sistemima zemlja van EU, ali trenutno restrikcije za neesencijalna putovanja iz trećih zemlja u EU treba da ostanu na snazi – kaže portparol Komsijie, Kristijan Vigand.

Komisija je tako odgovorila na najave da Grčka planira da otvori svoje granice za građane Izraela na osnovu potvrda o vakcinaciji.

– Znamo da postoje različite incijative zemlja članica za pripremu uvođenja digitalnih sertifikata pred ljetnju sezonu, ali to bi trebalo da bude koordinisano, kako bi se izbjegle podjele i konfuzija među putnicima u EU – kaže Vigand.

U Evropskoj komisiji napominju da su razgovarali sa zvaničinicima šest zemlja unutar EU, koje su uvele dodatne restrikcije na svojim granicama kao mjeru za suzbijanje širenja korona virusa.

– Komesar Didije Rejnders razgovarao je sa šefom diplomatije Belgije i ponovio zabrinutost kada je riječ o proporcionalosti mjera koje su belgijske vlasti primjenjuju. Ne mislimo da zabrana putovanja prati ideju proporcionalnosti i naš zahtjev je da Belgija zamijeni ove restrikcije sa ciljanim mjerama – rekao je Vigand.

U Evropskoj komsiji napominju da je cilj da se nađe zajedničko rješenje među državama članicama, koje će u ovim uslovima održi slobodu kretanja i funkcionalonost jedinstvenog tržišta.

Danas objavljeno

Čile: Moai statue ugljenisane na Uskršnjem ostrvu

M.

Putin i Erdogan o ratu u Ukrajini i aktuelnoj krizi

M.

IAEA šalje četiri nova eksperta u nuklearku Zaporožje

M.

Ostavite komentar