Potučeni svi toplotni rekordi; Rusija na udaru nezapamćenih vrućina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Potučeni svi toplotni rekordi; Rusija na udaru nezapamćenih vrućina

Ruske meteorološke službe saopštile su da očekuju jedno od najtoplijih leta do sada zbog uticaja klimatskih promena, a u junu su već potučeni toplotni rekordi.

“Po našim prvim predviđanjima, prosečne temperature će biti visoke u drugom delu jula i u avgustu”, rekao je Roman Vilfand, meteorolog agencije “Rosgidromet”, ocenivši da je “svakako moguće” da taj letnji period bude najtopliji ikad registrovan u Rusiji.

On je na konferenciji za novinare rekao da je srednja temperatura u junu u Rusiji bila druga najviša do sada, a prethodna je bila vrelog juna 2012. godine.

“Prosečna temperatura u evropskom delu Rusije, od Krima do Murmanska i Arhangelska bila je najviša od početka merenja pre 130 godina”, rekao je on.

Istovremeno, rekao je da cela zemlja nije bila pogođena vrućinom i da su “džepovi svežine” bili u zapadnom Sibiru.

On je objasnio da klimatske promene menjaju kretanje vazduha u atmosferi i stvaraju velike kontraste u temperaturi između arktičkih i južnijih oblasti.

“Tako da ima sve više anticiklona u severnim delovima (Rusije), što pojačava rizike od šumskih požara”, rekao je on.

Naučnici smatraju da Rusija, a posebno Sibir i Arktik, spadaju u zone najizloženije klimatskim promenama. Rusija poslednjih godina beleži rekordne vrućine i ogromne i neuobičajene šumske požare.

U junu 2020. godine Rusija je u Vehojansku, kod Severnog polarnog kruga, izmerila 38 stepeni celizijusa, što je najviša temperatura zabeležena od početka merenja krajem 19. veka.

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar