5. Juna 2022.

Potres u EU: Pala vlada – iza svega stoji Rusija?

Big Portal

Naime, estonska premijerka Kaja Kalas optužila je svoje koalicijske partnere da “aktivno rade protiv temeljnih vrednosti Estonije” dok se zemlja suočava s ruskom sigurnosnom pretnjom. Njena liberalna Reformska stranka bila je u nategnutom savezu sa strankom Centar, koja je svoje dugogodišnje veze sa strankom Jedinstvena Rusija Vladimira Putina prekinula tek nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Bezbednosna situacija u Evropi ne daje mi nikakvu priliku da kao premijerka nastavim saradnju sa strankom Centar”, rekla je Kalas, a prenosi The Telegraph.

Politička kriza u Estoniji zahuktala se nakon što je stranka Centar glasala protiv vladinog nacrta zakona o obrazovanju, a pre junskog samita NATO-a u Madridu gde će se raspravljati o jačanju istočnog krila NATO-a.

Velika Britanija je nakon invazije na Ukrajinu udvostručila broj svojih vojnika u Estoniji i on sad iznosi oko 1650.

The Telegraph takođe piše kako postoje sumnje da je Rusija pokušavala da upotrebi stranke poput Centra kako bi ublažila odgovor Estonije na rat u Ukrajini.

“Mnogi Estonci, uključujući i mene, strahuju da politički igrači koji dele interese Kremlja pokušavaju da preuzmu estonsku vladu”, izjavio je estonski autor Rein Raud.

Estonska premijerka Kalas podržala je uvođenje strogih sankcija EU protiv Moskve, a Estonija je pod njenim vodstvom Ukrajini poslala više vojne podrške po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje.

Zbog raspada koalicije, zbog čega Estonija sad ima manjinsku vladu Alar Karis, predsednik države, na zahtev Kaje Kalas smenio je svih sedam ministara iz stranke Centra, među kojima je i ministarka spoljnih poslova Eva-Maria Limets.

Reformisti sad planiraju da održe nove koalicijske razgovore s desnim konzervativcima iz stranke Isamaa i socijaldemokratima. Ako ti pregovori ne uspeju, bivši premijer Jüri Ratas, čelnik Centra, može da pokuša da formira vlastitu koalicijsku vladu koja će zameniti Kaju Kalas. A to bi moglo da se dogodi s ultradesničarskom strankom EKRE, koja je bivši koalicijski partner Centra i takođe je glasala protiv zakona o obrazovanju.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare