Potrebno je i socijalno distanciranje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Potrebno je i socijalno distanciranje

Za kontrolu epidemije covid-19 potrebne su dodatne mere, poput socijalnog distanciranja, a ne samo karantin, kažu istraživači.

Studije, naime, pokazuju da koronavirus najčešće prenose osobe koje su nedavno zaražene i koje još ne ispoljavaju simptome infekcije.

Istraživanja pokazuju da je u Singapuru dve trećine, a u Tijanđinu u Kini tri četvrtine obolelih koronavirusom zaraženo od osoba koje još nisu ispoljile simptome infekcije, piše Gardijan.

Oslanjajući se na rezultate studija rađenih u Singapuru i Tijanđinu, istraživači iz Belgije i Holandije pokušali su da utvrde “generacijski interval” za covid-19, odnosno vreme koje je potrebno da prođe kako bi se jedna osoba zarazila i prenela virus na drugu osobu.

Određivanje generacijskog intervala je značajno u proceni brzine širenja virusa.

Prema ovoj studiji, koja je trenutno na recenziji, generacijski interval u proseku iznosi 5,2 dana u singapurskom uzorku, odnosno 3,95 u kineskom.

Autori ove studije su želeli da otkriju kolika je mogućnost prenošenja infekcije sa zaraženih osoba kod kojih je virus u stanju inkubacije i kod kojih simptomi tek treba da se ispolje.

Ove rezultate, međutim, treba obazrivo koristiti zato što ne postoje pouzdani podaci o tome ko je koga zarazio u ova dva uzorka.

Procenjuje se da je u singapurskom uzorku između 45 odsto i 84 odsto zaraženih virusom od osoba koje nisu imale simptome bolesti, kao i da se u kineskom uzorku taj broj kreće između 65 odsto i 87 odsto.

Roulend Kao, koji se bavi proučavanjem dinamike infektivnih bolesti na Univerzitetu u Edinburgu, rekao je da se pandemija koronavirusa razlikuje od epidemije sarsa iz 2003. godine po tome što se sars prenosio tek nakon ispoljavanja kliničkih simptoma infekcije, dok kod koronavirusa to nije slučaj.

Zbog toga je epidemija sarsa bila lakša za kontrolu.

Danas objavljeno

Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Vanja A

Ukusni kuglof od bundeve za jesenje dane!

Vanja A

Skriveni signali koji odaju da ti tijelo stari prije vremena

V.R.

Ostavite komentar