28. Aprila 2021.

Potrebni su vam ČARAPA i PERŠUN – evo kako da na tradicionalan način ofarbate jaja

Big Portal

Bake su najbolje znale – jaja su farbale u ljuskama od crnog luka. To ne znači da će biti braon boje i da ne mogu da se ukrase. Naprotiv.

Uključi se ringla kada se jaja stave Foto: A. M.

Ne postoji potrebna količina ljuski od crnog luka, jer najbolje je da ih bude što više, pošto će i boja jaja biti intenzivnija.

Da bi ukrašavanje bilo uspešno, pored što više ljuski od crnog luka, treba sačuvati i stare ženske hulahopke koje mogu da budu i pocepane.

Što više ljuski to će biti lepša boja.

Nađite konac i u parku uberite što više listića različitih oblika. Najlepši su listovi od peršuna i deteline, a jedino je važno da budu što manji.

U staru šerpu se ubaci sva lukovina, nalije se vodom i stavi na ringlu. Na jaje se stavi list pa se pažljivo ubaci u čarapu. Čarapa se zategne i koncem se veže. Spretne domaćice na jedno jaje stave po tri listića.

Gotova jaja Foto: A. M.

Kada se jaja ubace u lukovinu može da se uključi ringla. Kada voda provri isključi se ringla i jaja ostave u vodi još pet minuta.

Ovo je nazdraviji način ukrašavanja jaja.

Ista ova lukovina može da se koristi nekoliko puta, odnosno, dok se ne ofarbaju sva jaja.

Kada se jaja skuvaju, izvade se kašikom i makazama se iseče čarapa. Sklone se zeleni listići, jaja se namažu zejtinom da sijaju. U korpicu se stave kada se ohlade.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare