Potreban je veći angažman Evrope - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Potreban je veći angažman Evrope

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić pozdravio je najavljenu pomoć iz Evropske unije za jačanje kapaciteta BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Komentarišući za Insajder današnju najavu predstavnika Delegacije EU u BiH da će u naredne dvije godine Unija uložiti dodatnih 2,2 miliona evra kako bi se pravosuđe u BiH osposobilo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Ivanić podsjeća da je pojačani evropski angažman u tom smislu on već najavio nakon nedavnog sastanka koji je u Briselu imao sa predsjednikom Evropske narodne partije Žozefom Dolom.

– Zaista mislim da je borba protiv korupcije ključna i da je to jako dobra stvar. Najavio sam nakon razgovora sa gospodinom Dolom da će to biti prisutno, uvjeren sam da će tako biti i daj Bože da za razliku od prvog puta, kad je međunarodna zajednica bila angažovana i kad je to koristila kao sredstvo pritiska na političare, da tako više ne bude. Važno je da ovdje dođu ozbiljni tužioci koji će pomagati domaćim i koji će zaista završiti ono što započnu, da će dobiti poneki slučaj a ne sve izgubiti, kao što je to bilo ranije – kaže Ivanić za Insajder.

Prema najavama, navedeni evropski projekat pomoći domaćem pravosuđu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz dvije godine trebalo bi da implementira francuska organizacija GIP, Justice Coopération Internationale, a francuska tužiteljka koja se specijalizovala za teški kriminal Izabel Arnal rekla je, između ostalog, kako će ona i njen tim sada direktno raditi sa tužiocima i sudijama u BiH s ciljem jačanja interdisciplinarnog pristupa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz cijeli pravosudni lanac.

(BN)

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

1 Komentar

nnn 16 Maja, 2019 at 10:26 pm

Samo da je otici odavde.

Odgovori

Ostavite komentar