11. Maja 2021.

Potreba ili ruglo… Ljudi smatraju da toalet kabine kvare izgled Banjaluke i traže zamjenu

Big Portal

U Banjaluci su na nekim od najaktraktivnijih lokacija smještene mobilne toalet kabine, poznate kao i „zelene kućice“, koje, prema riječima mnogih Banjalučana, narušavaju sliku grada. Ističu da su svjesni da su toaleti takve vrste potrebni i zbog toga apeluju da nadležni nađu rješenje koje bi bilo balans ružne slike i potrebe.

“‘Zelene kućice’ su nužno zlo, ali jednostavno je ružno vidjeti plastične kabine na atraktivnim lokacijama u gradu. Svaki put kada dođem, odvlače mi pažnju od zelenila, te razmišljam o tome kako bi bilo dobro kada bi se pronašla neka kvalitetnija zamjena za njih, a koja bi bila spoj ugodnog i korisnog”, kazao je za Srpskainfo Banjalučanin Slaven D., koga smo zatekli u Parku “Mladen Stojanović”. Iako stvaraju ružnu sliku, on kaže da “zelene kućice” imaju svoju svrhu, ali trenutno ne i zamjenu, u čemu, smatra on, leži korijen ovog problema.

“Sve dok Grad ne odluči da radi na zamjenskoj opciji, ovi toaleti su potrebni, a samim tim što su potrebni, dolazimo do drugog problema, a to je da ih nema dovoljno, te da su neravnomjerno raspoređeni. Ako nadležni ne mogu da pronađu adekvatnu zamjenu, onda bi trebalo bar da ih bude više, te da budu raspoređene na različitim lokacijama. Svakom gradu su potrebni javni toaleti i sramota je da je ta tema već godinama aktuelna u najvećem gradu Srpske, a da se nije napravio veći korak koji bi vodio ka potpunom rješenju”, kazao je on.

Da pokretne WC kabine narušavaju sliku grada, saglasan je i Đorđe K., koji ističe da bi Grad trebao uskoro pronaći rješenje za ovaj problem.

“Neugledno je da se plastične kabine nalaze pored zelenila, pješačkih staza, dječijih ighrališta. Banjaluci je, kao najvećem gradu Srpske, potreban moderniji javni toalet, čija bi higijena bila na višem nivou, a koji bi se i izgledom bolje uklopio uz našu ‘ljepoticu na Vrbasu'”, rekao je on. Iako spada među očiglednije, to nije jedina lokacija na kojoj se mogu videti pokretne WC plastične kabine. U blizini gradske “Tržnice”, smješteno je nekoliko ovakvih toaleta.

Pronalazak rješenja

Ipak, čini se da je Grad krenuo putanjom koja vodi ka rješenju ovog dugogodišnjeg problema, a to dokazuje i činjenica da su plastične kabine uklonjene sa platoa kod “Krašovog parkinga”.

Iza njih je, bar za sada, ostala parznina, a građani su izrazili nadu da “zelene kućice” neće doživjeti svoj povratak na staru lokaciju.

Povodom ovog problema sa kojim se suočavaju Banjalučani Srpskainfo je kantaktirala Gradsku upravu, iz koje su istakli da su saglasni sa građanima, te da tragaju za rješenjem koje bi objedinilo „moderno i potrebno“.

“Svjesni smo i saglasni da plastične WC kabine nisu idealno rješenje i potrudićemo se da, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, kroz programe za narednu godinu pronađemo rješenje za to”, poručili su iz Gradske uprave. Podsjetili su na moderni javni toalet, smješten na parkingu stare autobuske stanice, koji će, kako naglašavaju, biti uzor na putu ka rješenju problema „zelenih kućica“.

“Grad Banjaluka pored postavljenih WC kabina, ima postavljen savremeni samočisteći i potpuno robotizovani javni toalet na parkingu nekadašnje stare autobuske stanice koji ispunjava visoke higijenske kriterijume. Pored toga, prilagođen je osobama sa invaliditetom, te opremljen je “antivandal” opremom kao i alarmnim sistemom, radi obezbijeđenja trajnosti i sigurnosti. Naši sugrađani su prepoznali kvalitet higijenske usluge koji pruža ovaj toalet i veoma je korišten”, kazali su iz Gradske uprave.

MODERNI TOALET

Da su građani Banjaluke „objeručke“ prihvatili moderni toalet, dokazuju podaci iz 2019. godine, kada je i postavljen. Naime, iz Odjeljenja za komunalne su tada objavili da je za samo dva mjeseca postojanja, ovaj toalet koristilo 773 građana. Istakli su da su ovakvi toaleti dobra zamjena za kućice, jer pored toga što izgledaju mnogo bolje, garantuju visok stepen higijene.

BL portal

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare