14. Novembra 2022.

Potpuno paralisani ljudi ponovo prohodali nakon stimulacije nerava

Big Portal

Svih devet pacijenata bilo je potpuno paralisano kao rezultat oštećenja kičmene moždine. Ono što je posebno zadivljujuće jeste što su svi volonteri odmah po početku terapije počeli da primećuju boljitak koji je tokom lečenja sve više napredovao.

Nedavna studija švajcarske istraživačke grupe “NeuroRestore” tačno je mapirala i identifikovala specifične neurone koji, na pravi način stimulisani, mogu da povrate sposobnost hodanja.

Nervne ćelije zadužene za hodanje nalaze se u delu kičmene moždine u donjem delu leđa. Povreda moždine može da prekine lanac signala koji stiže do mozga i spreči nas da hodama čak i kada su ovi posebni neuroni neoštećeni.

Ako pomenuti neuroni ne uspevaju da dobijaju komande od mozga oni postaju nefunkcionalni, što potencijalno dovodi do trajne paralize nogu.

Nedavna istraživanja pokazala su da električna stimulacije kičmene moždine može da dovede do ponovnog uspostavljanja mogućnosti hodanja, ali nisu precizno znali kako se to dešava.

Neurolog Klaudija Kate sa švajcarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Lozani zajedno sa svojim kolegama testirala tehniku nazvanu „epiduralna električna stimulacija“ na devet pacijenata.

Stimulacija i rehabilitacija

Kičmena moždina stimulisana je hirurški ugrađenim neurotransmiterom, a u međuvremenu su pacijenti podvrgnuti procesu intenzivne neurorehabilitacije, uključujući i robotički sistem podrške koji im je pomagao da se pomeraju u različitim pravcima.

Pet meseci stimulacije i rehabilitacije, četiri do pet puta nedeljno, i svi volonteri su bili sposbni da prave korake uz pomoć štapa ili hodalice.

Na iznenađenje naučnika, kod svih pacijenata primećeno je smanjenje nervne aktivnosti u predelu donjih leđa tokom hodanja. Smatraju da je to zato što je aktivnost postala fokusirana na određenu vrstu neurona zaduženih za hodanje.Vizuelizacija stimulisanih neuronaVizuelizacija stimulisanih neurona

„Kada malo razmislite, to ne bi trebalo da je iznenađenje, zato što kada mozak konačno nauči da vrši određen zadatak, to je ono što primetite – sve manje neurona se aktivira“, ističe Djani Luis iz naučnog časopisa Nejčer (Nature).

Posebna vrsta neurona

Istraživači su identifikovali jednu vrstu prethodno nepoznatih neurona koji mogu da preuzmu posao posle povrede kičmene moždine.

Ćelije, stručno nazvane SCVsx2::Hoxa10, čini se da nisu potrebne za hodanje kod zdravih osoba i životinja, ali su suštinske za oporavljanje od povrede kičmene moždine. Njihova aktivacija je, međutim, zavisna od kretanja.

SCVsx2::Hoxa10 su jedinstveno pozicionirani da pretvaraju informacije od od moždanog stabla u izvršne komande. One se onda prenose neuronima koji su direktno zaduženi za pomeranje mišića, kostiju i zgloboba za hodanje.

Naučnici, ipak, dodaju da je ovo samo jedna komponenta u komplikovanom lancu ćelijske komunikacije i da i dalje ima dosta toga što treba podrobno ispitati.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare