25. Februara 2022.

Potpuno novi Windows taskbar je kao stvoren za komande dodirom

Big Portal

Međutim, nisu bili zadovoljni ni korisnici, ali ni Microsoft, tako da je sa svakom sledećom verzijom Windows-a, Microsoft pokušavao da ispravi nedostatke, da bi konačno, potpunu promenu i napuštanje starog tablet moda, doneo Windows 11 OS.

To je posebno primetno u zadnjih par verzija “jedanaestice” koja je na raspolaganju korisnicima sa  Insider Preview nalozima i koji imaju prilike da isprobaju nove mogućnosti pre nego što nova verzija Windows-a bude dostupna javnosti.  Upravo se to sada dešava, tako da je Windows 11 dobio prošireni spisak “touchscreen” mogućnosti. Poboljšanja uključuju nove pokrete i gestikulacije, zatim način kako se korisniku dozvoljava da vidi dva prozora jedan pored drugog kada radi u tablet modu, itd. Možda najvažniji detalj je potpuno novi taskbar čije je funkcionisanje prilagođeno komandama na dodir i radu na mobilnim uređajima.

Promena se ogleda u tome što je dodato više prostora između ikona kako bi ih lakše aktivirali kada radite u tablet modu. Takođe, kada pokrenete neku aplikaciju, taskbar će se automatski skloniti iz vidnog polja, ali ne u potpunosti već će i dalje biti prisutan u vidu tanke lajsne, dovoljno velike da prikaže informacije o vremenu, statusu mreže, zvuka i baterije. U isto vreme, sve ikone i zakačene prečice aplikacija će nestati i biti sakrivene kako bi se oslobodila radna površina. Potezom prsta nagore od dna ekrana ili zatvaranjem prozora aktivne aplikacije, ponovo će se pojaviti taskbar sa većim ikonama.

Win11taskbarmaximized.jpg.jpeg

Normalan izgled Windows 11 taskbar-a

Win11tabletltaskbar.jpg.jpeg

Umanjeni izgled Windows 11 taskbar-a u tablet modu

Win11taskbarmaximized.jpg.jpeg

Izgled aktivnog Windows 11 taskbar-a u tablet režimu

Ukoliko želite da isprobate ove funkcije, svakako ćete morati da upotrebite adekvatan uređaj sa “touchscreen” ekranom. Windows 11 još uvek nema namenski prekidač kojim ćete direktno preći iz desktop u tablet režiom rada, kao što je to bio slučaj sa Windows 10 verzijom. Umesto toga Windows 11 je dovoljno pametan da prepozna mogućnosti i signale vašeg hardvera, kako bi prebacio sistem u režim tablet moda ili ga isključio. Ukoliko koristite Microsoft Surface uređaj, trebalo bi odmah da vidite novi Windows Taskbar jer će sistem momentalno aktivirati tablet režim rada ili recimo ako okrenete ekran u tablet mod na jednom Lenovo Yoga uređaju, praktično postići isti efekat i Windows 11 će preći u režim rada tablet računara.

Izvor: The Verge

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare