13. Oktobra 2021.

Potpuni haos i vanredno stanje, jer su prijetnja bogatima. Šalju vojsku na narod

Big Portal

Razlog tome su rastući sukobi sa Mapuče domorocima, koji zahtevaju vraćanje zemlje i regionalnu autonomiju.

Pinera, 71-godišnji milijarder i član konzervativne stranke Nacionalne obnove, kazao je u utorak kako je poslao vojne snage u četiri provincije u regionima Biobio i Araukanija, kako bi suzbio “ozbiljno narušavanje javnog reda” u tim provincijama.

Predsednik i njegovi saveznici tvrde kako se na jugu države odvijaju “činovi nasilja povezani s krijumčarenjem droge, terorizmom i organiziranim kriminalom”, kao i da su oružane grupe ubile civile i policajce.

U Čileu živi oko 1,7 miliona pripadnika naroda Mapuče, što je 10 odsto od ukupne populacije zemlje. Oni već godinama traže da im se vrati zemlja koju su im oduzeli kolonijalisti. Radi se o zemljištu koje danas poseduju velike farme i kompanije za seču drveta.

Domoroci su prema pisanju stranih medija besni zbog toga što vlasti uporno ignorišu zahteve, tako da su neke grupe odlučile da se prihvate oružje i okrenu se nasilju. U proteklih 10 godina oni napadaju kamione i sabotiraju proizvodnju hrane i drvnu industriju.

Njihove aktivnosti ugrožavaju poslovanje bogatih multinacionalnih kompanija za seču drva i izvoznika hrane, pa predstavljaju prijetnju ekonomskim interesima vladajuće klase.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare