10. Decembra 2022.

Potpredsjednica EP Eva Kaili uhapšena zbog korupcije

Big Portal

Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara iz Evropske unije uhapšeno je zbog pranja novca, a potpredsjednica Eva Kaili uhapšena je zbog poslova povezanih sa Katarom.

Kaili je isključena iz stranke nakon istrage belgijskih vlasti o optužbama za korupciju.

“Nakon najnovijeg razvoja događaja i istrage belgijskih vlasti o korupciji evropskih zvaničnika, PASOK-ova zastupnica Eva Kaili izbačena je iz stranke odlukom predsjednika Nikosa Androulakisa”, objavila je stranka lijevog centra.

Belgijski list Le Soir javlja da su vlasti izvršile pretres u stanu evroparlamentarke i uhapsile njenog partnera u vezi sa skandalom.

Kako je objavio Politico, belgijski istražitelji istražuju da li je Katar nastojao da utiče na pozicije u parlamentu na načine koji “nadilaze klasično lobiranje”. Policija je u racijama zaplijenila “otprilike 600.000 evra u gotovini”, mobilne telefone i kompjutersku opremu.

U saopštenju, S&D grupa je rekla da je “zaprepaštena optužbama o korupciji u evropskim institucijama” i da će “u potpunosti sarađivati sa svim istražnim organima”.

U saopštenju se dodaje: “S obzirom na ozbiljnost navoda, dok nadležni organi ne daju relevantne informacije i pojašnjenja, tražimo obustavu rada na svim dosijeima i plenarnim glasanjima u vezi sa zaljevskim državama, posebno liberalizaciju viznog režima i planirane posjete.”

(Patria Foto: ESG News)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare