Potpišete sporazum o nadoknadi štete pa isporuka vakcina! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Potpišete sporazum o nadoknadi štete pa isporuka vakcina!

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus pisao je Predsjedništvu BiH o trenutnoj situaciji oko nabave vakcina protiv korona virusa.

Gebrejesus na početku pisma koje je u posjedu portal Klix.ba čestita predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pripremama koje je BiH učinila da bi ispunila zahtjeve kompanije Pfizer i sistema COVAX.

“Kako bih hitno ubrzao dostvu vakcine razgovarao sam s gospodinom Albertom Bourlom, izvršnim direktorom Pfizera. Dogovorili smo se da će me Pfizer obavijestiti ako postoje neka otvorena pitanja koja bi bila značajna kako bi se njima omogućilo da što prije pošalju vakcine”, napisao je.

Nastavlja kako ga je gospodin Bourla uvjeravao da će Pfizer započeti pripreme za isporuku svoje vakcine kupljene preko COVAX-a u Bosnu i Hercegovinu čim vaša vlada potpiše Pfizerov sporazum o naknadi štete i popratno pismo, koje je GAVI, podijelio s vašom odgovornom osobom pri COVAX-u 22. februara 2021. godine i usaglasi se s Pfizerom da postoje dovoljne finansijske garancije.

“Pfizer će takođe trebati potvrdu da vaša zemlja učestvuje u COVAX Programu nadoknade grešaka, koji je uspostavio SZO”, navodi se uz želje da će naredni koraci dovesti do pokretanja procesa imunizacije u BiH i u narednim sedmicama.

Podsjećamo prije tri dana u BiH je došlo pismo da se isporuke vakcina preko COVAX-a odgađaju zbog problema s ispunjavanje slova koje je postavio Pfizer.

(Agencije)

Danas objavljeno

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Haos u Moskvi – srušen dio zida Kremlja

M.

Ostavite komentar