21. Decembra 2021.

Potpisano šest sporazuma za ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana

Big Portal

Vučić, Zaev i Rama istakli su da će sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za sve tri zemlje, a potpisali su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana zapadnog Balkana.

Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbjednosti hrane i hrane za životinje na zapadnom Balkanu potpisali su ministri poljoprivreda Srbije i Albanije Branislav Nedimović i Frida Krifca i zamjenik ministra poljoprivrede Sjeverne MakedonijeTrajan Dimkovski.

Sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za bezbjednost /AEOS/ između Srbije i Albanije potpisali su ministri finansija dvije zemlje Siniša Mali i Delina Ibrahimaj, a parafiran je i sporazum AEOS između Vlade Sjeverne Makedonije i Savjeta ministara Albanije.

Sporazum o saradnji akreditacionih tijela tri države potpisan je na marginama samita u Tirani.

Prije potpisivanja sporazuma održana je plenarna sjednica, na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” veća od svakoga pojedinačno i da stvara osnovu za budućnost i za bolji ekonomski razvoj tri zemlje.

  • Vjerujem da je ovo jedna od najvećih ideja u današnjoj Evropi. Sada sam 100 odsto siguran da niko ne može da zaustavi ovu inicijativu – poručio je Vučić.

U okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, na skupu u Tirani, danas će biti održan i Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare