21. Decembra 2021.

Potpisani sporazumi u Tiran

Big Portal

“To je nešto na čemu smo radili dve godine i nikako nismo da završimo sve zbog birokratskih i drugih problema”, naveo je on.

Dodao je da će građani imati dosta koristi od potpisanih ugovora.

“Uspeli smo da pokrenemo stvari s mrtve tačke i uradimo stvari zbog kojih će građani naših zemalja imati koristi”, poručio je.

Ovde je priča, kaže, o tome kako da uredimo zajedničku budućnost na najbolji mogući način.

“Kako da imamo više turista iz Albanije i Severne Makedonije i kako vi da privučete iz Srbije i na albansku obalu i na fantastična makedonska jezera. Došao sam da kažem svima da su dobrodošli u Srbiju, da je Srbija druga kuća za njih, a da se i mi tako osećamo u Skoplju i Tirani”, izjavio je.

Najavio je brojne projekte.

“Danas potpisujemo; primena verovatno od 1. januara”

“Sada ćemo da počnemo da razgovaramo kako da napravimo poseban fond za filmsku industriju, kako da obavljamo pripreme sportskih klubova, kako da spustimo cenu drumarina za članica Otvorenog Balkana, kako da imamo popuste u smeštajima za one koji dolaze iz zemalja Otvorenog Balkana. Napravili smo inicijativu koja će da promeni lice Balkana”, ocenio je.

Sada više nema birokratskih problema i procedura, istakao je.

Vučić: “Cifre premašuju milijardu”

“Ako imate radnu dozvolu u Severnoj Makedoniji, imate je i u Albaniji i Srbiji”, kazao je.

U maju će, prema njegovim rečima, biti održan samit u Beogradu.

“Tu ćemo organizovati vinski sajam i pokazati najbolja vina iz naših zemalja, ali i iz regiona, da probamo zajedno da napravimo jedan od najboljih sajmova vina u Evropi”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kada će sporazumi početi da važe, Vučić je poručio: “Svi primenjujemo odmah. Moramo da uradimo elektronske potpise, blizu smo da to završimo, kada završimo prihvatanje elektronskih potpisa onda nemamo više problema ni sa radnim dozvolama ni sa bilo čim”.

Jedino je, dodaje, CEFTA zatražila šest meseci da ona to sve kroz svoj sistem proknjiži.

“Naravno da verujemo da ćemo imati nekih tehničkih problema, ali to ćemo rešavati u hodu”, kazao je.

Mnogo toga još ima da se radi, napomenuo je predsednik.

“Reč je o velikoj, bukvalno, vizionarskoj ideji. Ako dođemo do carinske unije sa Severnom Makedonijom i Albanijom onda ćemo mnogo postići, to znači da ćemo svi imati veće prihode, uspehe, veća privlačenja stranih direktnih investicija. Mi krećemo odmah sa zajedničkim tržištem rada, a ljudi iz CEFTA-e su rekli da će da završe do kraja marta ili početka juna ili jula – svejedno”, zaključio je.

Sporazumi

Kako je ranije i najavljeno, sporazumi koji su potpisani u Tirani su:

  • Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu;
  • Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB;
  • Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB;
  • Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS);
  • Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS);
  • Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare