13. Decembra 2019.

Potpisan sporazum o početku gradnje auto-puta BG – SA

Big Portal

– Za Srbiju je sporazum veoma važan jer znači efikasnost u realizaciji dionice Kuzmin-Sremska Rača (na dijelu auto-puta Beograd-Sarajevo) – rekla je potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je sporazum potpisala sa zamjenikom ministra komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Sašom Dalipagićem.

Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, istakla je da radovi na toj dionici teku dogovorenom dinamikom.

– Sporazum je važan jer predstavlja i mogućnost da dobijemo građevinsku dozvolu za cijelu dužinu mosta preko Save – rekla je Mihajlovićeva i zahvalila svima koji su doprinijeli da sporazum bude potpisan, iako “sva tijela na nivou BiH još nisu konstituisana”.

Prema njenim riječima, auto-put Beograd-Sarajevo za Srbiju je “put prijateljstva” koji građane obje zemlje treba da vodi u budućnost.

Dalipagić je rekao da će se taj auto-put na području BiH graditi u trasi koja će biti spoj sa Koridorom “Pet ce”- Tuzla-Brčko-Bijeljina do granice sa Srbijom i dalje do Beograda.

– Sporazum predviđa i izgradnju mosta na Savi kod Rače koji će biti spojna tačka između dvije zemlje – rekao je Dalipagić podsjetivši da je predviđeno da Srbija u cijelosti izgradi taj most.

On je naveo da druga dionica autu-puta treba da ide trasom Sarajevo-Pale- Višegrad-Vardište-granica sa Srbijom i dalje do Beograda.

Ambasador BiH Aida Smajić izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, dodavši da je sigurna da će realizacija projekta auto-puta doprinijeti da odnosi dvije države idu uzlaznom putanjom.

Ranije je najavljeno da će se auto-put Beograd-Sarajevo graditi u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,05 milijardi evra.

Dionica Sremska Rača-Kuzmin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova je oko 220 miliona evra, dok je dionica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona evra.

Radove na području Srbije izvodi turska kompanija “Tašjapi”.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom “Pet ce” koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare