7. Augusta 2020.

POTPISAN “SARAJEVSKI DOGOVOR 2020”: Četvorka uvjerena u apsolutnu pobjedu u Kantonu Sarajevo

Big Portal

“Sarajevski dogovor 2020” je dokument koji sadrži principe, smjernice i plan zajedničkog političkog djelovanja u devet općina Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevu. Ukupno ima 29 tačaka, među kojima su puna transparentnost i nulta tolerancija prema korupciji i nepotizmu, smanjenje javne potrošnje kroz rezanje troškova javne uprave i administracije, depolitizacija i digitalizacija javne uprave, prekid saradnje u javnim poslovima sa svim licima pravomoćno osuđenim za kriminal i teška krivična djela…

-Ideološki smo različiti, ali smo postigli dogovor oko nekih stvari. Sporazum ima 29 tačaka. Sarajevo želimo napraviti modernom metropolom i na tome ćemo istrajati – rekao je Nikšić

Konaković je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.

-Nastavljamo s jednim konceptom koji je počeo iz temelja mijenjati procese u BiH. Definisali smo u sporazumu ono što je građanima najvažnije, borba protiv korupcije, depolitizacija javne uprave. Naša koalicija bit će apsolutni pobjednik u Kantonu Sarajevo – istakao je Konaković i dodao da će uskoro biti otvorena priča o rekonstrukciji Vlade KS.

Hadžibajrić je naglasio da su se oduprijeli svim udarima.

-Ova četvorka je ostala na istom kursu i nikada nije bila u međusobnom sukobu, iako se pokušavalo. Evo, imamo u Općini Stari Grad inspekcije. To nam šalju oni koji su se prepali četvorke – poručio je Hadžibajrić.

Kojović je najavio da će iduće sedmice biti razgovora o kandidatima za mjesta načelnika.

-U zemlji u kojoj dominira politika svađa, ovaj pristup programske koalicije može dati nadu građanima da se stvari nepovratno kreću naprijed. Uskoro bi u Mostaru trebao biti sličan dogovor između NS-a i SDP-a – naglasio je Kojović.

Liste za općinska vijeća bit će odvojene, dok su kandidati za načelnika zajednički.

Tako bi u Općini Centar kandidat četvorke trebao biti Srđan Mandić (NS), koji je u prethodnom sazivu Vlade KS bio ministar komunalne privrede i infrastrukture. Šansu za novi mandat u Starom Gradu tražit će aktuelni načelnik Hadžibajrić (NLB), dok bi Nermin Muzur (NiP), nekadašnji direktor Turističke zajednice KS, trebao biti kandidat za Ilidžu. Liječnik Hasan Tanović najvjerovatnije bit će zajednički kandidat za Općinu Novo Sarajevo.

SB

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare