Potpisali! Ford, GM, Mercedes, Volvo, Jaguar Land Rover, BYD - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Potpisali! Ford, GM, Mercedes, Volvo, Jaguar Land Rover, BYD

Šest velikih svjetskih proizvođača automobila obećalo je da će do 2040. godine postepeno ukinuti proizvodnju vozila sa pogonom na fosilna goriva.

Najava je objavljena tokom samita o klimatskim promenama u Glazgovu u Škotskoj, a ovom obećanju su se pridružile i brojne zemlje, uključujući Novi Zeland i Poljsku.

Osim toga, i brojne druge kompanije već su se obavezale da će od 2040. da prodaju samo automobile i kombije “sa nultom emisijom”.

SAD se nisu pridružile obećanju, ali su se savezne države poput Kalifornije i Njujorka potpisale pomenutu deklaraciju.

Pored proizvođača automobila Ford, General Motors, Mercedes-Benz, Volvo, BYD i Jaguar Land Rover, obećanju se pridružio i Uber, ali je na listi primetno odsustvo velikih imena kao što su Volkswagen, Toyota, Renault-Nissan, Stellantis, Honda, BMW, Hyundai…

U saopštenju, GM je rekao da je “ponosan što sada stoji uz druge kompanije, vlade i organizacije civilnog društva kako bi podržao deklaraciju o posvećenosti radu na prelasku na vozila sa 100% nultom emisijom do 2035. godine”.

Foto: Volvo promo

Izvršni direktor Grinpisa u Nemačkoj, Martin Kajzer, kazao je da je zabrinjavajuće što se toliko velikih kompanija i zemalja nije pridružilo obećanju.

“Da bismo ovo zaustavili, moramo da prekinemo našu zavisnost od fosilnih goriva”, rekao je za Rojters.

“To znači prelazak sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na potpuno električna vozila i stvaranje ‘čistih’ mreža javnog prevoza bez odlaganja”.

Foto: ANGHI /Shutterstock

Izvor iz automobilske industrije kaže da su neki proizvođači automobila oprezni u odluci da se pridruže obećanju, jer ih to obavezuje na promenu tehnologije, ali istovremeno ne primorava države da se obavežu na uspostavljanje neophodne infrastrukture za punjenje kako bi podržale takvu promenu.

B92.

Danas objavljeno

Retro je u modi: Citroen predstavio novi logo

Zeljka

Policajci tokom intervencije nisu mogli da otvore vrata na patrolnoj Tesli, izašli kroz prozor

Zeljka

Spofec Rolls-Royce Ghost Black Badge

Zeljka

Ostavite komentar