Potomku jevrejskog kolekcionara vraćene slike koje su ukrali nacisti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Potomku jevrejskog kolekcionara vraćene slike koje su ukrali nacisti

Njemačka vlada vratila je tri umjetnička djela potomku jevrejskog francuskog kolekcionara, koji ih je posjedovao do smrti 1941. godine u nacistički okupiranoj Francuskoj.

Dve slike nastale su iz mnoštva radova koje je imao Kornelijus Gurlit, a koji su otkrili nemački poreski inspektori 2012. godine u Minhenu. 

Njegov otac bio je trgovac umetninama i prodavao je ono što su nacisti odbacili kao „degenerisanu umetnost“.

Na ceremoniji u Berlinu, nemačka ministarka kulture Monika Grueters izjavila je da je povratak slika mali, ali važan korak.

„Mi Nemci znamo za naše nepravde i znamo da bedu nikada ne možemo da ispravimo. Ali barem povratak ove vrste umetničkih dela su mali, ali važni i neophodni koraci ka pravdi na jednom malom prostoru“, rekla je Gruetersova.

Praunuka vlasnika slika, pariski advokat i umetnička kolekcionarka Arman Dorvil, izjavila je da je dirnuta gestom nemačke vlade.

„Da slike mogu da pričaju, da mogu da nam ispričaju svoj put, ispričale bi nam neverovatne priče o pljački, krađi, lažnim prodajama i onome što možemo da naučimo iz toga“, rekla je ona.

Zahvalila je nemačkoj vladi na otkrivanju i vraćanju slika, ističući da je simbolika što se slike vraćaju na 75. godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Aušvica.

Dve slike Gurlitove kolekcije su akvarel Dama u večernjoj haljini i uljana slika Portret dame Žan Luis Foraina, dok je treća slika rad Konstantina Gajsa Amazonac uzgaja konja, koja je bila u privatnom vlasništvu.

Sve tri slike pripadale su pradedi Dorvil, koji je u junu 1940. potražio utočište na svom imanju u Dordogneu u neokupiranoj Francuskoj, gde je i umro oko godinu dana kasnije.

Ostali članovi njegove porodice umrli su u logoru smrti u Aušvicu.

Dorvilovi naslednici odlucili su da prodaju slike na aukciji u Nici 1942. godine, nije jasno ko ih je kupio, a porodici nije bilo dozvoljeno da koriste prihod.

Kolekcionar Gurlit je umetnička dela nasledio od svog oca i čuvao ih u svom minhenskom stanu decenijama. Dan nakon njegove smrti 2014. godine, švajcarski muzej „Kunst Bern“ saznao je da je proglašen za jedinog naslednika 1.500 dela, uključujući slike Pabla Pikasa i Anrija Matisa.

Nemačka vlada saopštila je da se 13 umetničkih dela sada vraća pravim vlasnicima, a nakon što su prepoznata kao ukradena umetnička dela.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Krao 40 godina, a osuđen samo na jedan dan zatvora

Vanja A

Osamdesetdvogodišnjak obara rekorde u skoku s motkom

Vanja A

Opet je pozirala u uskoj odeći – Džoj Korigan ponosno pokazuje svoju figuru

Zeljka

Ostavite komentar