29. Juna 2020.

“Potomci” od promašaja do filmskog hita

Big Portal

Djelimično baziran na istoimenoj knjizi engleske književnice F.D. Džejms, film “Potomci” (Children of Men) slika svijet smješten u 2029. godinu, svijet u kojem već osamnaest godina nije rođena nijedna nova beba. Mjesto radnje je Velika Britanija, jedna od rijetkih država koja je uspjela djelimično preživjeti nemire i raspad društva zahvaljujući prvenstveno novoj politici militarističkog režima.

U centru same priče nalazi se Teo (Klajv Oven), nekadašnji aktivista i sadašnji birokrata, koji se nađe u bezizlaznoj situaciji nakon što odluči da pomogne bivšoj supruzi Džulijani (Džulijan Mur) i njenoj grupi otpadnika da obezbijedi putne isprave za mladu izbjeglicu Ki (Kler-Houp Ešiti), za koju se ispostavi da je trudna. Zaštita Ki postaje Teov prvi prioritet.

U vrijeme kada je izašao, film “Potomci” bio je smatran filmskim promašajem s aspekta zarade i komercijalne strane, jer je njegova prolaznost u bioskopima bila zanemariva, toliko da uopšte nije uspio vratiti uloženi novac.

Film nije dobio značajne nominacije niti je bio hvaljen od strane publike što je dovelo do toga da se Kuaron povuče iz javnog života sve do stvaranja “Gravitacije” (Gravity) pet godina kasnije, koja će ga ponovo staviti na mapu svjetskih filmskih dešavanja.

Kritika je bila jedina na strani ovog remek-djela i ovog režisera, za kojeg se, sa ove tačke gledišta, ispostavilo da je vizionar. Jer snimiti film o budućnosti koji nakon skoro dvije decenije neće ostariti (u smislu priče i njegovog vizuelnog identiteta za koji možemo zahvaliti prije svega Lubeckom) i koji će tek sada dobiti na značaju, uzevši u obzir koliko precizno i tačno je prikazao svijet u kojem živimo, baveći se temama relevantnijim nego ikad, jeste vizionarstvo.

Ocjena: 5/5

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare