11. Jula 2021.

Potočari, 26 godina od zločina u Srebrenici

Big Portal

Najavljeno je obraćanje zvaničnika u komemorativnoj sali, a potom će delegacije položiti vence i odati poštu nastradalima u sakralnom delu Memorijalnog centra.

Zatim će uslediti verski deo komemoracije i sahrana posmrtnih ostataka još 19 identifikovanih žrtava.

Komemoraciji neće prisustvovati niko od zvaničnika Srbije, a najavljeno je prisustvo delagacije Vlade Republike Srpske.

U Potočarima će, između ostalih, biti i crnogorski predsednik Milo Đukanović i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve, dok je na drugim lokacijama, u skladu sa željama porodica, sahranjeno još 237 žrtava.

Tradicionalni “Marš mira”, kojim se odaje počast srebreničkim žrtvama, održava se i ove godine.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora za, prema formulaciji Haškog tribunala, genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine,

Ratko Mladić je pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na zločin u Srebrenici.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare