"Poštujemo sve propise koje je donijela američka vlada": Još kompanija otkazalo saradnju Huaweiju - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

“Poštujemo sve propise koje je donijela američka vlada”: Još kompanija otkazalo saradnju Huaweiju

U nastavku “Slučaja Huawei”, koji je u ponedeljak uzburkao kako tehnološke, tako i poslovne krugove u svetu, još dve britanske kompanije su najavile svoje odustajanje od saradnje sa kineskim tehnološklim gigantom.

Kompanija ARM, koja se bavi dizajnom i izradom arhitektura za procesore, saopštila je da se pridržava odluke SAD-a kojom je Huaweiju blokiran pristup američkoj tehnologiji.

“ARM poštuje sve najnovije propise koje je donela američka vlada”, izjavio je portparol te kompanije, prenosi agencija Rojters.

Huawei, Apple, kao i proizvođač čipova Qualcomm koriste ARM-ove šeme za razvijanje procesora i za napajanje svojih pametnih telefona.

ARM je naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa Huaweijem nakon što su SAD dodale tu kompaniju na “crnu listu” preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju, preneo je BBC.

Iz Hauwija, međutim, poručuju da su uvereni situacija koja je dovela do toga da njihov partner ARM suspenduje saradnju biti razrešena.

“Cenimo bliske odnose sa našim partnerima, ali pritisak pod kojim su neki od njih prepoznajemo kao rezultat politički motivisanih odluka. Uvereni smo da se ova žalosna situacija može rešiti, a naš prioritet ostaje da nastavimo da isporučujemo svetsku tehnologiju i proizvode našim kupcima širom sveta”, rekao je portparol Huaweija.

Međutim, negativan stav prema sradanji sa kineskom kompanijom izrazili su i britanski i japanski mobilni operateri, koji su saopštili da će privremeno zaustaviti planirani početak prodaje novih Huawei uređaja, uključujući i modele nove generacji prilagođene 5G mrežnom standardu.

Na taj korak odlučili su se britanski operateri EE i Vodafon, kao i japanski KDDI i Y! Mobile.

Vodafon je saopštio da pauzira narudžbine za 5G telefon Huawei Mate 20X, kao “privremenu meru dok vlada neizvesnost oko novih Huawei 5G uređaja”, dok je generalni direktor operatera EE Mark Alera rekao da prodaja neće biti nastavljena dok se ne dobiju informacije i uveravanja da će kupci moći da imaju dugoročnu podršku za taj uređaj.

I japanska kompanija Y!Mobile je saopštila je da je odložena prodaja Huaweijovog telefona P30 Lite, kao i da su dosadašnje porudžbine otkazane, dok je operater KDDI takođe na neodređeno vreme odložio prodaju koja je bila planirana za kraj maja.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Danas objavljeno

Prije više od pola vijeka predstavljen je HP-35, prvi napredni džepni digitron

Vanja A

Da li znate šta označava “i” u riječi iPhone? Odgovor je iznenađujući

Vanja A

Igra The Sims sada ima i transrodne likove – fanovi oduševljeni

Vanja A

Ostavite komentar