Poštujem Hamiltona, ali vjerujem da sam najbolji - BIGportal.ba
Formula 1 Sport

Poštujem Hamiltona, ali vjerujem da sam najbolji

Ovog vikenda se u Bakuu u Azerbejdžanu vozi trka Formule 1, a spremno je dočekuje mladi vozač Red Bulla Maks Ferstapen, koji je aktuelni lider u šampionatu.

Nade armije strastvenih navijača i ambicije Red Bulla u Formuli 1 na ramenima su Maksa Ferstapena, koji ima težak zadatak da napokon prekine dominaciju Mercedesa i svjetskog šampiona Luisa Hamiltona.

To su velika očekivanja za mladog vozača, ali se čini da Maks ne osjeća pritisak.

“Bolid ima volan i dvije papučice. samo to možete kontrolisati. Kao vozač, uvijek trebate vjerovati da ste najbolji. Ja vjerujem da jesam”, izjavio je Ferstapen za Radio 1 Newsbeat.

On kao lider u šampionatu dočekuje trku za Veliku nagradu Azerbejdžana, a vodstvo je preuzeo nakon pobjede u Monaku, na stazi koja se smatra najvećim testom za jednog vozača Formule 1.

Dvostruki šampion Formule 1 Fernando Alonso je nedavno jasno rekao šta misli o Monaku.

“Jedan krug u Monaku jednak je 20 krugova na bilo kojoj stazi”, poručio je Španac, a i Maks smatra da je posebna.

“Sve do prošle godine sam se mučio u Monaku, ali je ovo jedna od trka za koje ljudi uvijek kažu da trebate osvojiti, tako da sam veoma sretan što sam uspio u tome. To je sjajno”, kazao je Nizozemac.

On je već stekao ogromnu popularnost u Formuli 1, a kao 17-godišnjak je postao najmlađi vozač koji je ušao u ovaj sport. Godinu dana kasnije je postao najmlađi pobjednik trke, prenosi klix.ba.

Ferstapen važi za jednog od najvećih talenata u svojoj generaciji, a poznat je po svojoj “sirovoj brzini” i agresivnom stilu vožnje. Ipak, on tvrdi da je nejgov odnos s Hamiltonom, najsupješnijim vozačem u historiji Formule 1, izgrađen na poštovanju.

Ferstapen: Poštujem Hamiltona, ali vjerujem da sam najbolji

“Žestoko se trkamo i mislim da tako treba biti”, smatra Maks.

Odgovorio je i na pitanje da li bi ikad s Luisom otišao na pivo.

“Znate, različite smo generacije, no, naravno, izvan staze se odlično slažemo”, otkrio je vozač Red Bulla.

On vjeruje da je najbolji vozač u Formuli 1 bez obzira na to šta drugi misle.

“Morate vjerovati da možete pobijediti sve ostale vozače. Ako vjerujete da to nije moguće, onda je bolje da prestanete jer nikad nećete uspjeti”, istakao je Ferstapen.

Fanovi već duže vrijeme čekaju da vide okršaj Maksa i Luisa u bolidima sličnih performansi, a čini se da su to dočekali ove sezone. Neki očekuju sudare, no Nizozemac ne razmišlja tako.

“Mislim da smo obojica dovoljno iskusni da izbjegnemo takve stvari. Naravno, svako želi pobijediti, ali morate imati poštovanja na stazi. Trebate se utrkivati pošteno, a na kraju dana neka pobijedi najbolji”, kazao je Maks.

On zna da je za pobjedu nad Mercedesom potrebno da Red Bull bude gotovo savršen, a samo jedna greška bi ga mogla koštati šampionata i šanse da prekine najdominantniju eru u istoriji Formule 1.

“Mogu samo raditi najbolje što znam, ne više od toga. To uvijek pokušavam postići tokom svake utrke. morate biti bolji od Mercedesa, bolji od Luisa. Kad to postignete, onda se možete boriti”, završio je Ferstapen.

Danas objavljeno

Srbija je prva!

Vanja A

Peh za Mesija

Vanja A

“Novak? Ne, Nadala želim još više da pobjedim”

Vanja A

Ostavite komentar