Poštu već mjesecima raznose samovozeći kamioni, a to niko nije znao - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Poštu već mjesecima raznose samovozeći kamioni, a to niko nije znao

VEĆ nekoliko sedmica kompanija TuSimple svojim samovozećim kamionima raznosi pošiljke uzduž Arizone a da to niko nije znao.

Naime, tek juče je UPS objavio ulaganje u startup kompaniju TuSimple koja se bavi razvojem sistema autonomnog upravljanja za kamione. I ništa tu ne bi bilo čudno da se u vijesti nije pojavila informacija kako samovozeći kamioni već operišu, i to od maja vozeći autoputem na 185 km dugoj dionici između Phoenixa i Tucsona. U isto to vrijeme Američka poštanska služba (USPS) i TuSimple su objavili kako će kroz dva vikenda testirati autonomne sisteme na dostavi pošte između Phoenixa i 1600 km udaljenog Dallasa.

TuSimple garantuje da će zahvaljujući novim tehnologijama moći trošak prevoza pošiljki u kamionskom prevozu smanjiti za čak 30%. Kako javlja Verge, sistem autonomnog upravljanja koji koristi TuSimple se temelji na sistemu pozicioniranja i nadzora okoline putem devet kamera i dva LIDAR senzora. Manjinski udio UPS-a u vlasništvu ove kompanije omogućiće mu pristup tehnologijama samovozeće vožnje razine 4, a koja će se uskoro početi koristiti. Za sada su na svim vožnjama u kabini još uvijek prisutni vozač i inženjer, ali samo u svojstvu dodatnog osiguranja i prikupljanja informacija.

Danas objavljeno

Georgina je prije Ronalda bila čistačica, a život joj je obilježila strašna tragedija

Vanja A

Znate li koliko je veliko i teško srce plavog kita?

Vanja A

Pogledaj najavu za film “The Batman”

Vanja A

Ostavite komentar