26. Aprila 2022.

Postporođajna depresija nije isto što i “bejbi bluz”

Big Portal

“Bejbi bluz” – ne samo da dobro zvuči nego bi za majku to bilo bolje stanje posle porođaja, jer traje nekoliko nedelja i ne leči se psihijatrijski. Za razliku od postporođajne depresije koja se javlja u prvih šest nedelja, u najboljem slučaju traje šest meseci, a ako se odmah ne otkrije i ne leči, traje godinama.

“Ja sam prva tri meseca, kad je beba bila mala, sve to nekako podnosila, i nespavanje i njegovo plakanje normalno jer imam starije dete od sedam i po godina i mislila sam da je sve to normalno, međutim, tri meseca videla sam da nisam ja. Budila sam se uplakana, nisam mogla da kontrolišem emocije, bila sam potpuno razdražljiva i u to vreme i otac mi se borio sa rakom i mislim da je to bio okidač, gde ja više nisam mogla da izdržim. Obratila sam se prvo prijateljici koja je psiholog, ona me uputila psihijatru“, kaže Milica Marković, pravnica i majka dvoje dece.

Milica je za RTS prvi put govorila o svom iskustvu, s namerom da podrži majke, iako sama nije imala takvu podršku.

“Niko, verujte, ne razmišlja o tome, kad beba dođe kući i kad roditelji ostanu sami sa svojom bebom. Jer mama ima tu porođajnu ranu, pa ne može lepo da sedi, pa tegobe sa dojkama, pa ima li dovoljno mleka i povrede na bradavicama koje su veoma česte i to sve deluje na mamu kao jedan strašan stres u kome ne može da se snađe”, kaže babica patronažna sestra Mileva Arbutina.

“Mislim da je veoma važno prisustvo patronažne sestre koja se zaista trudi da vam bude i podrška i prijatelj, ne samo da vas nauči osnovnim tehničkim stvarima, kako se beba presvlači, kupa, nego da vas uveri da vi to možete i da zaista radite dobar posao. U mom slučaju, to je bio ključ dobrog osećaja”, objašnjava Ivana Vukmirović, prevodilac i majka dvoje dece.

Koje promene u ponašanju daju signal da nešto nije u redu?

“Promene u funkcionisanju jedne žene u smislu neraspoloženja, nesanice, disfunkcionalnosti, strahova, plačljivosti, pa zatim nekih težih misli – suicidnih ili straha žene da može ugroziti sopstveno dete što dodatno produbljuje i jedan osećaj krivice koji dodatno produbljuje depresiju”, kaže psihijatar dr Jelena Popović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare