Postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Јevtić izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije samoproglašenog Kosova, ističući da se na Kosovu i Metohiji ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.

Јevtić je rekao da je situacija, od dolaska na vlast predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, iz dana u dan sve teža kada je riječ o životu i položaju Srba na Kosovu i Metohiji, te dodao da je sve što se dešava u posljednje vrijeme dokaz da i međunarodna zajednica svoj dio posla ne radi na način na koji bi trebalo, a s ciljem prije svega smirivanja tenzija i prevazilaženja cjelokupne situacije.

On je naglasio da je na Kosovu i Metohiji prisutno “institucionalno nasilje na svim nivoima” i da su Srbi žrtve onoga što Kurti ima za cilj u krajnjem smislu, a to je da srpski narod stavi u što teži položaj i na taj način ih natjera da taj prostor napuste.

  • Što se nas južno od Ibra tiče, mislim da smo blizu tih crvenih linija /za izlazak iz privremenih institucija/. Posljednja odluka, potpuno ignorisanje ustavnog prava koje garantuje predstavljanje Srba u institucijama na centralnom nivou vlasti je nešto što nas je dovelo u poziciju da nismo daleko od odluke da i mi, južno od Ibra, napustimo kosovske institucije – rekao je Јevtić.

On je dodao da su Srbi razočarani zbog ćutanja međunarodne zajednice na sve ono što Kurti radi.

  • Ćutanje je znak odobravanja i u takvoj situaciji nama ništa drugo ne preostaje nego da napustimo institucije i da ne budemo dio onoga što Kurti radi – rekao je Јevtić za Tanjug.

On je naveo da će konačnu odluku o napuštanju kosovskih institucija donijeti dobro uzimajući u obzir sve okolnosti, činjenice i glavno pitanje koje je postavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – “A šta ćete dan poslije?”.

Danas objavljeno

Eksplozija u Rusiji: Ima mrtvih

M.

Makron sa Zelenskim i Šolcom: Od dešavanja u Ukrajini zavisi budućnost Evrope

M.

U zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo više od 12.000 ljudi

M.

Ostavite komentar