22. Septembra 2022.

Postoji li recept za smanjenje i kontrolu stresa

Big Portal

Mnogi ljudi su naučili da se nose i žive sa stalnim stresom, ali da li je to zaista opcija? Hronični stres je mnogo veći zdravstveni problem nego što mnogi mogu da pretpostave.

Nedavna istraživanja objavljena u naučnom časopisu Biological Reviews ukazuju da emocionalni i radni pritisak mogu da dovedu do demencije ili Alchajmerove bolesti.

Hronični stres je povezan sa nizom fizičkih i mentalnih stanja uključujući depresiju, bolesti srca i dijabetes.

Izvesno je da je tome doprinela i pandemija koronavirusa. Skoro polovina Amerikanaca misli da se nikada neće oporaviti od stresa koji su osećali zbog pandemije.
Kako prevazići stres?

Novo istraživanje o mozgu rađeno u Institutu za ljudske kognitivne nauke “Maks Plank” nudi novu strategiju za smanjenje hroničnog stresa za oko 25 odsto posle šest meseci.

Kada smirimo um, smiriće se i telo

Autori studije navode da mentalni trening koji je zasnovan na meditaciji može mnogo da pomogne u smanjenju dugotrajnog hroničnog stresa. Nije prvi put da je meditacija preporučena kao odličan način za opuštanje.

Umiriti um je izuzetno teško. Preporuka je da se misli blokiraju na nekoliko trenutaka.
Istraživački tim zaključuje da redovna meditacija smanjuje nivoe hormona stresa kortizola u kosi.

Posle šest meseci, ispitanici su primetili da se količina kortizola u kosi smanjila za oko 25 odsto.

Samokontrola i placebo efekat

“Ako vas pitaju da li ste pod stresom posle treninga za smanjenje stresa, može nastati placebo efekat. U istraživanju svesnosti, mi sve više koristimo fiziološke metode za preciznije merenje efekta smanjenja stresa”, objasnila je autorka studije Lara Pulman.

Stres i njegov uticaj na kosu

Kortizol je jedan od glavnih hormona koje telo oslobađa kada smo pod stresom, koji nam pomaže da održimo energiju i budnost.

Međutim, kada stres postane stalan i hroničan, sav taj kortizol koji se pumpa kroz telo na kraju se i akumulira u kosi. Najjednostavnije rečeno, što se više kortizola nalazi u kosi, to je više hroničnog stresa u našem životu.

Dugoročna strategija za otklanjanje stresa je meditacija koja zahteva ozbiljnu posvećenost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare