Postoji jedan čovjek koji Maradoni nikad nije oprostio - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Postoji jedan čovjek koji Maradoni nikad nije oprostio

Zauvijek nas je napustio Diego Armando Maradona.
Jedan od najboljih fudbalera svih vremena umro je od posljedica srčanog udara, još jednog u nizu srčanih problema koje je imao u svojoj karijeri.

Prije svega tri sedmice proslavio je svoj 61. rođendan.

Za standarde današnjih fudbalskih zvijezda, El Pibe je bio gotovo siromašan. Stil života skupo ga je koštao. Britanski mediji prenose da se njegovo bogatstvo danas procjenjuje na svega 75.000 eura.

Fudbalski svijet je u šoku, od njega se opraštaju svi aktivni fudbaleri, ali i oni koji su svoje kopačke ,,okačili o klin”.

‘Mali zeleni’ našao se u statusima Ronalda, Guardiole, Mourinha, Messija, ali i Linekera, sa kojim je jedan dio karijere bio u verbalnom sukobu zbog utakmice 1986. i poraza Engleske protiv Gaučosa.

Maradona još nije bio ni ukopan kada su iz Barce objavili da će se u prodaji naći njegovi dresovi. Ne treba ni napominjati da je ovakav potez kluba naišao na veliku osudu navijača i javnosti.


Čovjek koji mu nikad nije oprostio

Jedan drugi Englez nikada nije oprostio Maradoni. Riječ je o Peteru Shiltonu, koji je napisao kolumnu za britanski Daily Mail.

Nekada kapiten Engleske nije zaboravio Maradonin gol rukom na SP-u 1986.

“Moj život je dugo povezan sa Maradonom i to ne na način koji mi se sviđa. Tužan sam jer sam čuo vijesti da je preminuo. Bio je, bez bilo kakvog razmišljanja, najbolji igrač na svijetu protiv kojeg sam igrao i moje misli su uz njegovu porodicu”, rekao je Shilton, a onda se prisjetio gola koji je primio:

“Ko je mogao znati da će to uraditi. Lopta je bila visoka i znao je da je ne može udariti glavom, pa je upotrijebio ruku. To je bilo očigledno varanje. Krenuo je da slavi, ali se dva puta osvrnuo. Činilo se da i on čeka da mu sudac poništi gol. Svi su znali šta je uradio, osim trojice sudija. Nije me briga šta ko misli, ali taj detalj odlučio je pobjednika. Ono što me boli jeste to što se nikad nije izvinuo. To nije uredu. U sebi nije imao nimalo sportskog duha”, završio je Shilton.

Jedan od najboljih svih vremena u ovoj utakmici dobio je nadimak Božja ruka, koji je sinonim drugim nadimcima: Mali zeleni, El Diego i Pibe De Oro.

Maradona je u karijeri nastupao za Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell’s Old Boys, a karijeru je završio tamo gdje je sve počelo, u Boci Juniors.

Maradona je bio i trener, istina ne toliko velikih fudbalskih imena, ali i selektor Argentine, sa kojom nije imao mnogo uspjeha, te su koeficijenti sportskih kladionica tada rasli na ekipu Argentine.

Danas objavljeno

Oživljen virus star 48.000 godina!

Vanja A

Nesvakidašnje otkriće arheologa u Egiptu: Pronađene mumije sa zlatnim jezicima

Vanja A

Hju Grant je mrzio čuvenu scenu iz „U stvari ljubav“, jedva pristao da je snimi

Vanja A

Ostavite komentar