Postoje uslovi za proizvodnju Sputnjik V: "Srbija bi bila prva u Evropi koja pravi vakcinu" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Postoje uslovi za proizvodnju Sputnjik V: “Srbija bi bila prva u Evropi koja pravi vakcinu”

Delegacija ruskih stručnjaka, koja je stigla jutros u Srbiju, procenila je da za prvu fazu proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji postoje tehnološki uslovi.

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije u Palati Srbija, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da prva faza proizvodnje vakcine podrazumeva transport supstance koja je neophodna za proizvodnju vakcine, punjenje, pakovanje i distribuciju.

Ta faza po procenama ruskih stručnjaka, kazao je Popović, trajala bi između dva do tri meseca, a za “pun ciklus proizvodnje trebalo bi između devet do deset meseci”.

“Srbija bi na taj način bila prva zemlja u Evropi koja bi proizvodila vakcinu”, kazao je Popović i dodao da su već sedam evropskih zemalja, u koje spada Nemačka, Austrija, Mađarska i druge izrazile želju da i one “hitno” otpočnu proizvodnju vakcina.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da se ispitivanjem mogućnosti proizvodnje vakcine u Srbiji otvara nova faza saradnje ove dve zemlje.

“Naš cilj je da imamo prijatelje i saradnju u cilju koji sada ujedinjava sve, a to je borba protiv pandemije koronavirusa”, kazao je.

Prijateljstvo sa Rusijom se vidi i u tome što veliki broj građana Srbije želi da se vakciniše Sputnjik V vakcinom, smatra Harčenko.

Direktorka beogradskog Instituta Torlak Vera Stoiljković kazala da je delegacija tog instituta pre dve nedelje je bila u poseti fabrici za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.

“Tehnologija koju smo videli u fabrici nam je poznata. Torlak poseduje tehnologiju i ima stručnjake koji su spremni da odgovore ovom zadatku proizvodnje vakcine, te se nadamo da će kolege iz Rusije to moći i da vide”, zaključila je Stoiljković.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar