Postignut dogovor o podjeli fotelja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Postignut dogovor o podjeli fotelja

Srbima u Savjetu ministara pripašće pored predsjedavajućeg Savjeta ministara i tri ministarstva i to saobraćaj i komunikacije, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i civilnih poslova ili Ministarstvo pravde.

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH na narednom sastanku, koji bi mogao da bude održan naredne sedmice, definisaće i raspodjelu ministarskih fotelja u Savjetu ministara, saznaje “Glas Srpske”.

Prema izvorima tog lista, načelno je postignut dogovor da Srbima osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadnu tri ministarstva i to Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa te Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo pravde.

HDZ Dragana Čovića, prema istom izvoru, najvjerovatnije će dobiti resore spoljnih poslova ili finansija, a posoji zainteresovanost i za ministarstva pravde i odbrane.

SDA, sama ili s eventualnim koalicionim partnerima iz bošnjačkog bloka, dijeliće takođe tri pozicije.

Prema pisanju banjalučkog lista, SDA je zainteresovan za Ministarstvo finansija koje, kako kažu, nikada nije pripadalo SDA. Ukoliko i ovoga puta odustanu od te pozicije, prihvatiće Ministarstvo inostranih poslova, gdje bi mogao da se ustoliči aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić. Zainteresovani su i za Ministarstvo civilnih poslova, gdje bi još četiri godine na čelu ostao Adil Osmanović, te za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao i Ministarstvo bezbjednosti.

Izvor: RTVBN

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar