14. Novembra 2021.

Postignut dogovor na klimatskom samitu u Glazgovu

Big Portal

Nakon promjene formulacija u vezi sa ugljem u posljednjem trenutku kada je Indija predložila zamjenu fraze “faza ukidanja” sa “faza smanjivanja”, britanski predsejdavajući samitu COP26 saopštio je da je sporazum o kojem su pregovarali tokom dvije nedelje usvojen, prenosi Rojters.

Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan dijelom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje.

  • Nismo zadovoljni paragrafom 36 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je reč o fosilnim gorivima – istakla je iranska delegacija na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.

Alok Šarma, britanski predsjedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje “duboko žaljenje” zbog toga što je samit završen promjenom teksta o uglju u posljednjem trenutku.

  • Ako mi dozvolite, želio bih svim delegatima da se izvinim zbog načina na koji se ovaj proces odvijao i izrazim svoje duboko žaljenje.Takođe razumijem veliko razočaranje, ali mislim da je, kao što ste i primjetili, takođe od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj prijedlog paketa mjera – naglasio je Šarma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare