Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula

Evropska komsija će do kraja nedelje izaći sa stregijom za postepeno otvaranje spoljnih granica EU, počev od 1. jula, najavljeno je u Briselu.

“Ukidanje privremenog ograničenja putovanja na spoljnim granicama EU predstavlja drugu fazu, nakon ukidanja kontrola na unutrašnjim granicama EU, za koju će Evropska komisija, kasnije tokom ove nedelje, dati svoju procenu i pristup kao bi se pritupilo postepenom i parcijalnom ukidanju restrikcija počev od 1. jula”, izjavio je Žozep Borel.

On dodaje da će sa nekim trećim zemljma prilikom otvaranja granica za putovanja u EU u obzir uzimati principi i kriterijumi bazirani na zajedničkom koordinisanom pristupu EU 27, koji podržava Evropska komisija.

Evropski komesari su na sastanku razmotrili informacije da pojedine zemlje članice EU već rade na uklanjanju graničnih kontrola unutar zone Šengena.

“Očekujemo da ovaj proces bude finalizovan do kraja juna”, poručio je Borel.

U Evropskoj komisji najavljuju da će večina zemlja članica otvoriti svoje granice za putovanja unutar Šengena 15. juna, a da će slobodan protok ljudi i robe unutar Šengena biti u potpunosti funkcionalan do kraja meseca.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Kon prognozirao kada dolazi boljitak, ali i svadbe

M.

Vučić: Zadovoljan sam ako BiH raste brže

M.

Napad u džamiji u Tirani, pet povrijeđenih

M.

Ostavite komentar