28. Januara 2022.

Postepena promjena uslova za starosnu penziju u Srpskoj

Big Portal

“Prema Zakonu o PIO, koji je u primjeni od 2012. godine, u prelaznom periodu do 2025. godine, uslovi za ostvarivanje prava se postepeno mijenjaju, tako da se početka ove godine granica navršenih godina života povećava za četiri mjeseca”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Iz Fonda su napomenuli da, u skladu sa Zakonom o radu, osiguranici koji ispune jedan od ovih uslova mogu da nastave da rade do navršenih 65 godina.

“Navedeni uslovi se ne odnose na pripadnike policije koji, prema propisima, imaju pravo na starosnu penziju kada navrše 40 godina penzijskog staža bez obzira na godine života”, navedeno je u saopštenju.

Postepeno povećanje starosne granice na nivou jedne godine za četiri mjeseca, u postupku ostvarivanja prava na starosnu penziju, prema Zakonu, završava se zaključno sa 2025. godinom, kada će pravo na starosnu penziju ostvariti osiguranici sa navršenih 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, a osiguranik žena sa navršenih 35 godina staža osiguranja i napunjenih 58 godina.

Iz Fonda su ukazali da su u zemljama okruženja slični uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju u pogledu postepenog povećanja dobne granice, dok je u pojedinim razvijenim evropskim državama starosna granica povećana na 67 godina, uz određeni prelazni period i postepeno povećanje navršenih godina života za dva do četiri mjeseca na godišnjem nivou.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare