7. Jula 2020.

“Pošte Srpske” dale ultimatum Vladi: Zatvarmo 80 poslovnica

Big Portal

Rečeno je to na Godišnjoj skupštini akcionara ovog preduzeća, a u okviru diskusije o poslovanju, gdje je rečeno kako dug po osnovu subvencija za neprofitabilne pošte iznosi sedam miliona maraka.

Snežana Radovanović, izvršni direktor za ekonomske i računovodstvene poslove “Pošta” je kazala kako zbog političkih, geografskih i demografskih razloga pojedine neprofitabilne pošte moraju da egzitiraju, ali i poručila da će se to promjeniti ukoliko ne bude novca.

“Ukoliko Vlada Republike Srpske ne izmiri svoje obaveze prema Poštama po snovu subvencije, Pošte će morati preduzimati rigoroznije mjere po pitanju zatvaranja ovih pošta“, kazala je ona.

Snježana Martić, izvršni direktor za pravne i opšte poslove, ljudske resurse i investicije je kazala kako je specifičnost poštanske djelatnosti ta da mora imati otvorene jedinice poštanske mreže i u mjestima gdje nema ekonomski interes.

“Kada bi zatvorili 80 pošta koje posluju negativno, ostvarili bi značajnu uštetu i smanjenje troškova”, kazala je Martićeva.

Ona je priznala kako se troškovi preduzeća mogu rezati i na način da se dio radnika u administraciji otpusti uz stimulativne otpremnine, ali da za sada ne postoji razumijevanje sa suprotne strane.

“Preduzeće ima u ovom trenutku ima 30-tak radnika, koji mogu da idu u penziju po jednom osnovu, ali ne žele, a to bi nam bilo veliko olakšanje”, kazala je ona.

Inače, kako je objelodanjeno na skupštini, u troškovima “Pošta” su najviše zastupljeni troškovi bruto plata, a u nekim jedincama poštanske mreže čine čak od 60 do 80 odsto ukupnih troškova.

Istaknuto je kako su budžetski korisnici veliki dužnici Pošta Srpske zbog čega preduzeće vrlo teško naplaćuje svoja potraživanja.

Objelodanjeno je kako rukovodstvo razmišlja o novoj sistematizaciji i organizaciji u cilju poboljšanja kadrovske strukture. U razmatranju su programi koji bi omogućili odlazak u penziju radnika koji su ostvarili jedan od uslova za penzionisanje.

Zatvaranje neprofitabilnih poslovnica je pritisak koji uprava Pošta često koriste, za razliku od utvrđivanja odgovornosti za prekomjerno zapošljavanje, nesavjesno poslovanje i kreditno zaduživanje.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare