4. Juna 2022.

Postavljen rekord brzine prenosa podataka – 127.500 GB/s

Big Portal

 Međutim, kabl je kabl, a upravo je to dokazao i istraživački tim iz Japana koji je postavio apsolutni rekord u brzini prenosa podataka.

Oprema

Rekord je postavljen putem optičkog kabla upotrebljavanjem tehnike koja je kompatibilna sa infrastrukturom trenutno dostupnom korisnicima. Ovo znači da, iako je rekord postignut u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima, on se potencijalno moći ponoviti i u “stvarnom svetu”, tj. u svakodnevnim uslovima.

Strim dovoljan za 10 miliona 8K kanala

Tim istraživača iz Japana, tačnije sa Japanskog nacionalnog instituta za informacione i komunikacione tehnologije, pre nekoliko dana uspeo je da pošalje podatke kroz optički kabl sa nekoliko jezgara brzinama od impresivnih 1,02 petabita u sekundi preko razdaljine od 51,7 kilometara.

Da postavimo to u malo drugačiju perspektivu. To je brzina prenosa od 127.500 GB svake sekunde što bi, prema navodima sa portala Gizmodo, trebalo da omogući prenos preko 10 miliona 8K kanala u sekundi. Takođe, ovakve brzine prenosa su 100.000 puta brže od obećanih brzina sledeće generacije internet konekcija.

Brzine su postignute tako što su podaci poslati “multi-mode” sistemom kojim se više različitih signala pomeša i istovremeno šalje putem optičkog kabla sa više jezgara. Ovom prilikom korišćeno je četiri režima prilikom slanja signala. Taj princip je najlakše zamisliti kao jednu slamčicu unutar koje su stavljene još četiri slamčice za povećanu brzinu prenosa podataka.

mreza.jpg

Naravno, ovo je ogromna simplifikacija čitavog sistema, jer su pored optičkog kabla sa četiri jezgra korišćene i različite tehnologije amplifikacije signala kako bi se omogućile ovolike brzine prenosa.

Primenjivost

Kao što smo pomenuli na početku teksta, najbitnija stavka ovog rekorda jeste što se oslanja na postojeća tehnološka rešenja koja već postoje širom sveta, pa je tako teoretski moguće ostvariti ovakve brzine i sa infrastrukturom optičkih kablova koja postoji u nekim zemljama.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare