Postavljen novi električni brzinski rekord - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Postavljen novi električni brzinski rekord

Električni motocikl je po prvi put dostigao brzinu od 200 milja na sat (321 km/h), zvanično postavivši novi svetski brzinski rekord u svojoj kategoriji.

Ovaj podvig je ostvaren tokom tradicionalnog godišnjeg događaja na slanim poljima Bonvila, u Juti.

Vlasnik novog rekorda, Mobitec tim, je proteklih 5 godina vredno radio kako bi oborio prethodni najbolji rezultat – 292,3 km/h, koji je 2011. postavio Čip Jejts, ali i kako bi uspeli da pređu barijeru od 200 milja na sat.

Ove godine su u tome i uspeli, a japanski vozač Rjuđi Curata je postavio rezultat od 329,3 km/h, u prvoj vožnji, odnosno 329,1 km/h u drugoj vožnji potrebnoj da se verifikuje zvanični FIM svetski brzinski rekord.

Međutim, nije bilo lako stići do ovakvog rezultata. Projektu je trebalo punih 5 godina da stigne do cilja, godinu dana nakon udesa koji je na istom mestu imao tim tokom pokušaja da postavi rekord.

Vozač Kaz Mazutani je 2018. imao pad pri brzini od 296,1 km/h, u kojem je povredio zglob. Od ove povrede se još uvek oporavlja, pa nije bio u mogućnosti da vozi motocikl u Juti, ali je bio prisutan na postavljanju novog rekorda.

Izvor: Moto-berza

Danas objavljeno

Bježao policiji: Ovako izgleda Maserati Levante nakon što se sa 160 km/h zabio ispod nadvožnjaka

Vanja A

Ford predstavio krosover Evos, mogućeg naslednika Mondea

Vanja A

Huawei lansirao svoj prvi automobil

Vanja A

Ostavite komentar