"Postajemo mafijaško društvo latinoameričkog tipa” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Postajemo mafijaško društvo latinoameričkog tipa”

Sudija Suda BiH Branko Perić je na svjedočenju pred komisijom izjavio da „postajemo mafijaško društvo latinoameričkog tipa“.

Perić je za “Srpska info” ocijenio da pravosuđa gotovo nema u BiH, da ga kontrolišu vladajuće politike, izrazivši potom sumnju da je pravosuđe uopšte moguće izvući iz krize.

– Sud BiH treba da se bavi ozbiljnim kriminalom, a ne optužnicama za krijumčarenje duvana – kategoričan je Perić.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević je istakao da se pravosuđe u BiH ne može reformisati s trenutnim sazivom VSTS.

Prema njegovim riječima, reforma se mora učiniti prestankom mandata aktuelnom VSTS, a potom je potrebno donijeti dva zakona – jedan o visokom sudskom i drugi o visokom tužilačkom savjetu.

Bivši tužilac Tužilaštva BiH Miroslav D. Marković smatra da VSTS ne treba dijeliti na dva dijela, ali da je neophodno da u toj instituciji sjede kompetentni ljudi, koji su proveli najmanje 20 godina u sudskim ili tužilačkim klupama.

I on smatra da je VSTS „organ bez kontrole“ i uzrok lošeg stanja u pravosuđu. Kaže da je problem što nema vrhovnog suda BiH, bez kojeg BiH nema puno šansi da dobije nezavisno pravosuđe.

– Ono što bi trebalo da bude nadležnost vrhovnog suda u BiH prebačeno je na Ustavni sud BiH, iako u tom sudu rade ljudi koji nemaju kompetencije da odlučuju o predmetima koji im se dostave – rekao je Marković.

(BN)

Danas objavljeno

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

M.

Pogledajte akciju, među uhapšenim i državljanin BiH

M.

Dramatične scene nakon klizišta u Italiji

M.

Ostavite komentar