Sastojci za posni krompir:
600 g krompira
30 g pirinča
1 veća glavica crnog luka
so ili suvi začin po želji
granule belog luka
biber i maslinovo ulje
300 ml vode
1 kašika instat supe od pečuraka
Za čorbu je potrebno:
1 l vode
200 ml kuvanog paradajza
30 ml maslinovog ulja
1 sveža paprika
malo soli i suvog začina po želji
celerov i peršunov list
testenina bez jaja
Priprema:
Kromir očistit pa ga iseći na tanke listiće. Posoliti i pobiberiti, dodati beli luk, ulje i sve dobro izmešati. Pleh podmazati. Glavicu luka iseći na kolutove pa ga posoliti.
U pleh poredjati pola krompira pa preko njega kolutove luka i pirinač pa drugi deo krompira.
U 300 ml vode sipajte 1 punu kašiku instat supe od pečuraka pa promešajte i prelijte krompir. Još malo pouljite. Ako imate neku ribu stavite preko kromira. Pokriti malo aluminijskom folijom a pola sata pred kraj otkrijte i zapecite da lepo porumeni.Sjajan krompir koji se jede bez hleba. Paradajz čorba priprema:
U vodu sipati paradajz, dodati papriku svežu ili iz zamrzivača i celerov list. Dodati ulje i pustiti da vri 5 minuta pa dodati testeninu i posoliti po ukusu. kuvati 4-5 minuta pa ubaciti peršunov list i isključiti.