Sastojci:
Testo:
– 500 g brašna
– 1,5 dl belog vina
– 1,5 dl vode
– 20 g kvasca
– 1 kašičica šećera
– 3 kašike ulja
– 1 kašičica soli
– 1/2 praška za pecivo
– posni margarin za premazivanje
Fil:
– po želji tunjevina, ajvar ili džem
Priprema:
Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.
Od brašna odvojiti dve kašike i ostaviti da se premesi testo.
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Vino i 1 dl vode zagrejati da bude mlako.
U posudu u kojoj će se mesiti sipati nadošli kvasac, dodati vino i vodu i izmešati. Brašno dodavati postepeno i umesiti glatko testo, koje ne treba da stoji.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premesiti testo i podeliti ga na osam loptica.
Svaku lopticu istanjiti u krug, premazati margarinom sobne temperature,osim zadnje i slagati jednu na drugu.
Premazano testo posuti brašnom i istanjiti u krug prečnika oko 45 centimetara.
Iseći na 16 jednakih delova, filovati ili ostaviti prazne, po želji, pa urolati.
Slagati u pleh obložen papirom za pečenje, pa ostaviti na toplom 40-50 minuta da narastu.
Istopiti malo margarina, pred pečenje premazati i posuti semenkama po želji.
Peći na 200 stepeni da fino porumene.
Prijatno!